POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...
Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.
Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...
Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...
Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo razloga zašto bi trebali imati web stranice:
Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama u bilo koje vrijeme.
Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.
Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.
Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, mailing lista, chatova, foruma, društvenih mreža...
Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.
Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.
Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoj marketing.
Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
N.N. 117/04
Na temelju članka 18. i 19. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« br.
70/97, 105/01, 172/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva, donosi
PRAVILNIK O VETERINARSKO-ZDRAVSTVENIM UVJETIMA ZA IZLOV, UZGOJ, PROČIŠĆAVANJE I
STAVLJANJE U PROMET ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
I. TEMELJNE ODREDBE
Članak 1.
1) Ovaj Pravilnik određuje veterinarsko-zdravstvene uvjete koje moraju
ispunjavati fizičke i pravne osobe u obavljanju djelatnosti izlova, uzgoja,
pročišćavanja i stavljanja u promet živih školjkaša, namijenjenih za ljudsku
prehranu u sirovom stanju ili za preradu, te veterinarsko-zdravstvene uvjete
za proizvodna područja, područja za ponovno polaganje školjkaša, uzgajališta
školjkaša, otpremne centre i centre za pročišćavanje školjkaša.
2) Ovaj Pravilnik, u obavljanju djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka,
odnosi se i na bodljikaše, plaštenjake i morske puževe, osim odredbi koje se
odnose na pročišćavanje.
Članak 2.
U smislu ovog Pravilnika pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:
a) živi školjkaši – dvoljušturni mekušci koji se hrane planktonom,
procijeđivanjem (filtracijom) vode.
b) morski biotoksini – otrovne tvari koje se mogu nakupiti u školjkašima,
ako plankton kojim se hrane sadrži biotoksine;
c) čista morska voda – morska ili boćata voda koja ne sadrži mikrobiološko
zagađenje, te toksične ili nepoželjne tvari, a koje se mogu pojaviti
prirodno ili nakon otpuštanja u okoliš u količinama koje mogu negativno
utjecati na kakvoću, zdravstvenu ispravnost i okus školjkaša;
d) održavanje – skladištenje živih školjkaša u spremnicima ili bazenima koji
sadrže čistu morsku vodu ili na prirodnim prostorima, kako bi se uklonio
mulj, pijesak ili blato, a čija kakvoća ne ukazuje na potrebu za ponovnim
polaganjem ili tretiranjem u centrima za pročišćavanje;
e) čuvanje – skladištenje živih školjkaša prije njihovog stavljanja u promet
na temperaturi od +4 do +7°C .
f) sakupljač – fizička ili pravna osoba koja obavlja djelatnost
sakupljanja/izlovljavanja živih školjkaša iz proizvodnog područja, u svrhu
obrade i stavljanja u promet;
g) proizvodno područje – dio mora, ušće ili laguna s prirodnim staništima
školjkaša, odnosno mjesto namijenjeno za uzgoj školjkaša, određeno od
nadležnog tijela;
h) područje za ponovno polaganje školjkaša – dio mora, ušća ili lagune čije
su granice označene plutačama, stupovima ili na drugi vidljiv način,
određeno od nadležnog tijela, a koje se upotrebljava isključivo za prirodno
pročišćavanje školjkaša;
i) otpremni centar – objekt na obali ili na moru, odobren od nadležnog
tijela, a koji služi za prihvat, održavanje, pranje, čišćenje, sortiranje i
pakiranje živih školjkaša namijenjenih za ljudsku prehranu;
j) centar za pročišćavanje – objekt sa spremnicima opremljenim čistom ili
pročišćenom morskom vodom, u kojima živi školjkaši ostaju dok se ne ukloni
njihova mikrobiološka zagađenost te postanu upotrebljivi za ljudsku
prehranu;
k) ponovno polaganje – postupak prijenosa živih školjkaša u određeno
odobreno područje radi otklanjanja njihovog zagađenja prirodnim
pročišćavanjem, koji se obavlja pod kontrolom nadležnog veterinarskog
inspektora. Ponovnim polaganjem ne smatra se polaganje živih školjkaša na
područje pogodno za daljnji uzgoj;
l) serija ulova ili lot – količina živih školjkaša sakupljena/izlovljena iz
proizvodnog područja od jednog sakupljača, odnosno uzgajivača, a koja se
doprema u određeno područje za ponovno polaganje školjkaša, odnosno u
odobreni otpremni centar, centar za pročišćavanje ili objekt za preradu;
m) monitoring program – plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na područjima
uzgoja, izlova i ponovnog polaganja školjkaša, koje za svaku tekuću godinu,
na prijedlog Uprave za veterinarstvo, donosi ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva.
Članak 3.
Proizvodna područja i područja za ponovno polaganje školjkaša iz članka 1.
ovog Pravilnika, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva, određuje nadležno tijelo posebnim propisom.
Članak 4.
1) Zahtjev za odobrenje objekata: uzgajališta školjkaša, otpremnih centara i
centara za pročišćavanje školjkaša iz članka 1. ovoga Pravilnika podnosi se
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva – Upravi za
veterinarstvo.
2) Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, za odobrenje uzgajališta školjkaša
iz članka 1. ovog Pravilnika mora se priložiti:
– suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog ureda, izdanu na temelju
analiza propisanih monitoring programom;
– potvrdu nadležnog tijela da je predviđeno uzgajalište u proizvodnom
području I ili II, opisanim u Planu praćenja kakvoće mora i školjaka na
područjima uzgoja, izlova i polaganja, i da je u skladu s vrijednostima
propisanim u tabeli iz članka 5. stavka 4. ovog Pravilnika;
– ugovor o korištenju pomorskog dobra;
– izvod iz katastra s nacrtom položaja predviđenog uzgajališta.
3) Uz zahtjev za odobrenje projektne dokumentacije prije
izgradnje/rekonstrukcije otpremnih centara i centara za pročišćavanje
školjkaša iz članka 1. ovog Pravilnika mora se priložiti:
– suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog ureda;
– tehnološko-tehnička projektna dokumentacija;
– projekt vode, kanalizacije i sustava za pročišćavanje morske vode;
– analize mora sukladne parametrima iz monitoring programa;
– analiza zdravstvene ispravnosti vode.
4) Otpremni centri i centri za pročišćavanje školjkaša iz članka 1. ovoga
Pravilnika moraju imati program određivanja vlastitih kritičnih točaka
zagađenja, koji se sastoji od programa: sustava analize opasnosti i kontrole
kritičnih točaka – HACCP i standardnih sanitacijskih operativnih postupaka –
SSOP, Programa edukacije djelatnika i Programa povrata proizvoda.
5) Program iz stavka 4. ovoga članka mora biti odobren od Ministarstva
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva – Uprave za veterinarstvo.
II. PROIZVODNA PODRUČJA
Članak 5.
1) Uzgoj i sakupljanje školjkaša obavlja se u proizvodnim područjima, a
iznimno školjkaši se mogu sakupljati i izlovljavati i izvan tih područja,
pod uvjetima iz točke 7. ovoga članka.
2) Granice proizvodnih područja moraju biti točno utvrđene (planimetrija).
3) Granice između pojedinih proizvodnih područja moraju biti međusobno
udaljene najmanje 300 m.
4) Unutar proizvodnih područja moraju se odrediti područja različite kakvoće
mora (I, II i III), u skladu s vrijednostima propisanim u sljedećoj tabeli:
Područje kakvoće mora
fekalni
E.coli
Salmonella
koliformi
vrste
I
<300 u 100 g
<230 u 100 g
0 u 25 g mesa
mesa i
mesa i
međuljušturne
međuljušturne
tekućine
tekućine
I I
<6000 u 100
<4600 u 100
g mesa i
g mesa i
međuljušturne
međuljušturne
tekućine u
tekućine u
90% uzoraka
90% uzoraka
I I I
<60 000 u 100
g mesa i
međuljušturne
tekućine
5) Nakon izlova/sakupljanja u području I školjkaši se moraju prevoziti u
otpremne centre.
6) Iznimno od stavka 5. ovoga članka, živi školjkaši u količini do 10 kg se
na uzgajalištu mogu neposredno prodavati krajnjem potrošaču za vlastite
potrebe.
7) Nakon izlova/sakupljanja u područjima II i III, ili iz nepoznatih
područja koja nisu obuhvaćena monitoring programom, školjkaši se prethodno
moraju dopremati u područja za ponovno polaganje školjkaša ili u centre za
pročišćavanje.
8) Vrijednosti testiranja školjkaša izlovljenih/sakupljenih iz područja II
prije ponovnog polaganja ili pročišćavanja u centru ne smiju prelaziti 6 000
fekalnih koliforma u 100 g mesa i međuljušturne tekućine (MPN test – 3
razrjeđenja u 5 epruveta), odnosno 4 600 E. coli na 100 g mesa u 90%
uzoraka, a iz područja III – 60 000 fekalnih koliforma u 100 g mesa i
međuljušturne tekućine.
9) Živi školjkaši i morski puževi koji su sakupljeni u području II i III
kakvoće mora, nakon obrade u otpremnom centru ne moraju se podvrći postupku
pročišćavanja u centru za pročišćavanje ili području ponovnog polaganja, ako
se izvrši:
a) Sterilizacija u hermetički zatvorenim posudama koje udovoljavaju
zdravstvenim zahtjevima za pakovine;
b) Toplinska obrada, na jedan od sljedećih načina:
– uranjanjem u kipuću vodu u vremenu koje je potrebno da se podigne
unutarnja temperatura mesa školjkaša na najmanje 90°C i održavanju te
minimalne temperature kroz period od najmanje 90 sekundi,
– kuhanjem u vremenu od tri do pet minuta u zatvorenoj posudi u kojoj je
temperatura između 120°C i 160°C, a tlak između 2 i 5 kg/cm2, nakon čega se
odvaja ljuštura od mesa školjkaša, a meso školjkaša smrzava se na
temperaturi od -20°C u središtu proizvoda;
c) Izlaganje pari pod tlakom u zatvorenoj posudi, u vremenu koje je potrebno
da se postigne unutarnja temperatura mesa školjkaša na najmanje 90°C kroz
period od najmanje 90 sekundi, te da se jednaka distribucija topline u
zatvorenoj posudi zajamči priznatom metodologijom u okviru programa vršenja
vlastitih provjera.
III. UVJETI ZA IZLOV I OTPREMU ŽIVIH ŠKOLJKAŠA U OTPREMNE CENTRE, CENTRE ZA
PROČIŠĆAVANJE, PODRUČJA ZA PONOVNO POLAGANJE ILI OBJEKTE ZA PRERADU
Članak 6.
1) Prilikom izlova, odnosno otpreme živih školjkaša u otpremne centre,
područja za ponovno polaganje, centre za pročišćavanje ili objekte za
preradu, mora se spriječiti:
– mehaničko oštećenje ljušture ili mekog tkiva školjkaša;
– moguća naknadna kontaminacija koja bi dovela do promjene zdravstvene
ispravnosti školjkaša.
2) Prilikom dopreme školjkaša u otpremni centar, centar za pročišćavanje ili
područje ponovnog polaganja, sakupljač/uzgajivač školjkaša predaje Potvrdu o
podrijetlu i isporuci dopremljenih školjkaša (Prilog 1. ovog Pravilnika), a
u kojoj moraju biti ispunjeni svi traženi podaci.
3) Potvrda iz stavka 2. ovog članka mora biti označena serijskim brojevima i
povezana u bloku.
4) Potvrdu iz stavka 2. ovog članka sakupljač/uzgajivač mora potpisati i
navesti datum predaje školjkaša otpremnom centru, centru za pročišćavanje,
ili području za ponovno polaganje.
5) Nakon preuzimanja školjkaša, Potvrdu iz stavka 2. ovog članka potpisuje i
osoba koja je školjkaše preuzela, a preostale dvije kopije
sakupljač/uzgajivač zadržava za sebe.
6) Ispunjenu Potvrdu iz stavka 2. ovog članka uzgajivač, sakupljač i
voditelji centara odnosno područja ponovnog polaganja, moraju čuvati
najmanje 12 mjeseci.
7) Potvrdu iz stavka 2. ovog Pravilnika izdaje područna ovlaštena
veterinarska organizacija, na zahtjev sakupljača/uzgajivača. Područna
ovlaštena organizacija vodi Evidenciju o izdanim potvrdama o primitku
dopremljenih školjkaša (Prilog 2. ovog Pravilnika).
8) Ako školjkaše sakupljaju iste osobe koje rade u otpremnom centru, centru
za pročišćavanje ili području za ponovno polaganje školjkaša, područni
veterinarski ured može izdati trajnu dozvolu.
9) Ako se proizvodno područje ili područje za ponovno polaganje privremeno
zatvori, nadležna veterinarska organizacija mora obustaviti izdavanje
potvrda iz stavka 2. ovog članka te ukinuti važenje svih potvrda koje su već
izdane.
IV. UVJETI ZA PONOVNO POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 7.
U područjima za ponovno polaganje školjkaša moraju se ispunjavati sljedeći
uvjeti:
– kakvoća mora treba biti u skladu s vrijednostima propisanim za područje I,
u tabeli iz članka 5. stavak 4. ovog Pravilnika;
– postupak ponovnog polaganja u morsku vodu mora omogućiti školjkašima
ponovnu uspostavu prirodnog načina ishrane;
– živi školjkaši moraju ostati u morskoj vodi u području za ponovno
polaganje dok se broj fekalnih koliforma ne smanji na vrijednosti propisane
člankom 21. stavkom 1. podstavkom trećim ovog Pravilnika;
– udaljenost između pojedinih područja za ponovno polaganje ne može biti
manja od 300 m;
– unutar područja za ponovno polaganje moraju biti odvojene lokacije za
polaganje uzgojenih i divljih školjkaša različitog podrijetla, tako da se
spriječi njihovo miješanje;
– za svako određeno područje, njegov korisnik mora voditi Evidenciju o
podrijetlu školjkaša (PRILOG 3. ovog Pravilnika), te mora postojati karta
područja u koju se unose promjene prostora po datumima za svaki izlov
školjkaša;
– školjkaši se polažu u područje za ponovno polaganje po sistemu »sve
unutra, sve van«.
V. UVJETI ZA CENTRE ZA PROČIŠĆAVANJE I OTPREMNE CENTRE
Opći uvjeti
Članak 8.
1) Otpremni centri i centri za pročišćavanje moraju biti izgrađeni na
području na kojem nisu ugroženi, niti ugrožavaju, industrijske, stambene i
druge objekte u okolini.
2) Objekti iz stavka 1. ovoga članka moraju biti izgrađeni na kompaktnom i
ocjeditom tlu s niskom razinom podzemnih voda, te izvan područja ugroženog
poplavama i klizanju terena.
3) Otpremni centri iz stavka 1. ovoga članka mogu biti smješteni i na
plovilima.
Članak 9.
Objekti iz članka 8. ovog Pravilnika moraju imati:
– čvrstu konstrukciju;
– čvrstu podnu površinu koja se lako čisti, pere i dezinficira, s nagibom za
odvod vode u kanalizaciju;
– dostatan radni prostor;
– glatke zidove koji se lako čiste, peru i dezinficiraju;
– osigurano osvjetljenje tijekom rada jačine 550 lx;
– opremu i pribor izrađene od nehrđajućeg materijala;
– garderobne i sanitarne prostorije za muške i ženske djelatnike, međusobno
odvojene;
– odgovarajuću opremu i pribor za čišćenje, pranje i dezinficiranje objekta,
opreme i pribora za rad;
– opremu za dopremu/uskladištenje pitke vode ili uređaje za dopremu čiste
morske vode.
Članak 10.
U objektima iz članka 8. ovog Pravilnika moraju se ispunjavati sljedeći
uvjeti:
– zaposleni djelatnici moraju biti obučeni za posao koji obavljaju;
– zaposleni djelatnici moraju nositi čistu radnu odjeću, a kada je to
potrebno i rukavice pogodne za rad;
– sve prostorije moraju biti čiste, a oprema i pribor moraju se detaljno
očistiti i dezinficirati na kraju radnog dana, a po potrebi i tijekom rada;
– zabranjeno je dovođenje u objekt domaćih životinja, a glodavci, insekti i
druge štetočine moraju se uništavati te spriječiti njihov ulazak u objekt;
– objekt se ne smije upotrebljavati u druge svrhe;
– otpadne tvari moraju se skladištiti na higijenski način na posebnom
prostoru, u posebnim pokrivenim spremnicima, te redovito uklanjati iz
objekta;
– pročišćeni školjkaši spremni za otpremu moraju se čuvati na način koji
onemogućava kontaminaciju i naknadnu promjenu njihove zdravstvene
ispravnosti.
Centri za pročišćavanje
Članak 11.
1) Živi školjkaši moraju se prije početka postupka pročišćavanja isprati od
mulja, upotrebom čiste morske ili pitke vode. Početno pranje može se obaviti
i u spremnicima za pročišćavanje.
2) Spremnici za pročišćavanje moraju imati dostatan protok morske vode, s
obzirom na svoj kapacitet.
3) Za pročišćavanje živih školjkaša mora se upotrebljavati čista morska
voda, odnosno morska voda pročišćena prije uporabe.
4) Rad sustava za pročišćavanje mora omogućiti živim školjkašima uspostavu
prirodnog načina ishrane, te onemogućiti njihovo onečišćenje.
5) Postupak pročišćavanja mora trajati dok školjkaši ne ispune mikrobiološke
standarde propisane člankom 21. ovog Pravilnika.
6) Ako se istodobno pročišćava više serija školjkaša, one moraju biti od
iste vrste i dolaziti iz istog područja, ili iz različitih područja koja
imaju iste epizootiološke uvjete.
7) Debljina naslaga živih školjkaša u spremniku ne smije spriječiti njihovo
otvaranje tijekom postupka pročišćavanja.
8) Nakon završetka postupka pročišćavanja živi školjkaši moraju se isprati
pitkom ili čistom morskom vodom.
Članak 12.
1) Centri za pročišćavanje moraju imati vlastite odobrene laboratorije ili
osigurati usluge drugih laboratorija odobrenih od nadležnih tijela.
2) Centri za pročišćavanje moraju voditi evidencije o:
– rezultatima mikrobioloških pretraga vode koja se koristi u spremnicima;
– dopremljenim živim školjkašima;
– otpremljenim živim školjkašima;
– vremenu punjenja i pražnjenja sustava za pročišćavanje;
– utrošenim propisanim deklaracijama.
3) Evidencije iz stavka 2. ovoga članka moraju se čuvati jednu godinu.
4) Svi pročišćeni školjkaši prilikom pakiranja označavaju se etiketom na
pakovini (PRILOG 4. ovog Pravilnika).
Otpremni centri
Članak 13.
1) Održavanje živih školjkaša u otpremnim centrima ne smije prouzročiti
njihovo kontaminiranje.
2) Tijekom rukovanja i kalibracije školjkaša mora se spriječiti njihovo
kontaminiranje ili bilo kakve promjene njihovih svojstava.
3) Pranje ili čišćenje živih školjkaša mora se obavljati uporabom čiste
morske vode ili pitke vode pod tlakom, a voda za čišćenje ne smije se
reciklirati.
Članak 14.
1) Otpremni centri moraju imati vlastite odobrene laboratorije ili osigurati
usluge drugih laboratorija odobrenih od nadležnih tijela.
2) Odredba stavka 1. ovog članka ne primjenjuje se u slučaju kada su
propisane pretrage prethodno obavljene u centru za pročišćavanje.
3) Otpremni centri moraju voditi sljedeće evidencije:
– evidenciju o rezultatima svih propisanih pretraga na živim školjkašima iz
proizvodnog područja;
– evidenciju o rezultatima svih propisanih pretraga na živim školjkašima iz
područja za ponovno polaganje;
– evidenciju o dopremljenim živim školjkašima.
4) Evidencije iz stavka 3. ovoga članka moraju se čuvati godinu dana.
VI. ČUVANJE I PAKIRANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 15.
Prostorije za čuvanje i pakiranje živih školjkaša moraju biti u sastavu
otpremnog centra.
Članak 16.
Živi školjkaši moraju se pakirati na higijenski ispravan način, a materijal
koji se koristi za pakiranje:
– mora biti dovoljno čvrst;
– ne smije ugrožavati organoleptička svojstva živih školjkaša;
– ne smije biti štetan po ljudsko zdravlje.
Članak 17.
Kamenice se moraju pakirati na način da je njihov konkavni dio ljušture
okrenut prema dolje.
Članak 18.
Zatvorena pakiranja živih školjkaša ne smiju se otvarati do isporuke trgovcu
na malo, odnosno krajnjem potrošaču.
VII. OZNAČAVANJE POŠILJAKA
Članak 19.
1) Svaka pakovina živih školjkaša u pošiljci mora biti označena deklaracijom
koja mora sadržavati sljedeće podatke:
– zemlja podrijetla;
– vrsta živih školjkaša (uobičajeni hrvatski i latinski naziv);
– naziv i veterinarski odobreni broj otpremnog centra;
– datum pakiranja;
– oznaku serije ili lota;
– kao odstupanje od propisa, koji uređuju označavanje hrane, rok trajanja
može se zamijeniti tekstom: »ovi školjkaši kod prodaje moraju biti živi«.
2) Deklaracija i oznake na deklaraciji moraju biti trajne, vodootporne,
podaci na njoj moraju biti čitljivi i neizbrisivi.
3) Deklaracija kojom je obilježena pakovina, ne smije se s nje skidati, niti
upotrijebiti za obilježavanje druge pakovine.
4) Deklaracija mora biti pričvršćena za pakovinu ili ovijena oko pakovine.
VIII. PRIJEVOZ ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 20.
1) Živi školjkaši moraju se prevoziti u posebno prilagođenim prijevoznim
sredstvima.
2) Prijevozna sredstva iz stavka 1. ovoga članka moraju imati:
– unutrašnje stranice izrađene od nehrđajućeg materijala, a koje se mogu
lako čistiti, prati i dezinficirati;
– postavljen uređaj za hlađenje;
– odvod otpadnih voda s prihvatnim spremnikom, postavljen na dnu.
3) Živi školjkaši moraju se tijekom prijevoza u zatvorenim vozilima ili
spremnicima održavati na temperaturi od +4°C do +7°C.
4) Pakiranja živih školjkaša moraju se prevoziti tako da se postave na
uzdignutu površinu ili se na drugi način mora spriječiti njihov izravan
kontakt s podom vozila.
5) Ako se pri prijevozu živih školjkaša upotrebljava led, on mora biti
pripravljen od pitke ili čiste morske vode.
6) Živi školjkaši ne smiju se prevoziti s drugim proizvodima koji bi ih
mogli kontaminirati.
IX. VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI ŽIVI ŠKOLJKAŠI
PRI STAVLJANJU U PROMET
Članak 21.
1) Živi školjkaši namijenjeni javnoj potrošnji moraju ispunjavati sljedeće
uvjete:
– ljušture živih školjkaša trebaju biti očišćene od mulja, pijeska i
obraštaja;
– moraju sadržavati manje od 300 fekalnih koliforma, odnosno manje od 230 E.
coli na 100 g mesa i međuljušturne tekućine, a što se utvrđuje na temelju
testiranja u 3 razrjeđenja u 5 epruveta (MPN test) ili druge bakteriološke
pretrage koja daje ekvivalentne rezultate;
– ne smiju sadržavati Salmonella vrste u 25 g mesa školjkaša;
– ne smiju sadržavati toksične ili nedozvoljene tvari koje se pojavljuju
prirodno ili nakon otpuštanja u okoliš u količinama koje mogu negativno
utjecati na higijensku ispravnost školjkaša;
– ne smiju sadržavati radionuklide iznad propisane granice;
– ukupna količina biotoksina koji uzrokuje paralizu (Paralytic Shellfish
Poison – PSP) u jestivim dijelovima školjkaša (u cijelom tijelu ili
pojedinim dijelovima koji se posebno jedu) ne smije prelaziti 80 mikrograma
na 100 grama mesa živog školjkaša, u skladu s biološkim metodama testiranja,
a ako je potrebno zajedno s kemijskim metodama za otkrivanje saksitoksina
ili drugim priznatim metodama. U slučaju pojave spornih rezultata, kao
referentna metoda priznaje se biološka metoda;
– ukupna količina biotoksina koji uzrokuje gubitak pamćenja (Amnesic
Shellfish Poison – ASP) u jestivim dijelovima školjkaša ( u cijelom tijelu
ili pojedinim dijelovima koji se posebno jedu) ne smije prelaziti 20
mikrograma domoične kiseline na gram, određeno metodom visoko djelotvorne
tekućinske kromatografije (HPCL);
– najviša količina biotoksina koji uzrokuju diareju (Diarrhetic Shellfish
Poison – DSP) u jestivim dijelovima školjkaša, bodljikaša, plaštenjaka i
puževa (u cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima koji se posebno jedu) ne
smije prijeći:
a) 160 mikrograma okadaične kiseline, dinofizistoksina i pektentoksina na
1000 grama mesa,
b) 1 miligram yesotoksina na 1000 grama mesa,
c) 160 mikrograma azaspiracidnog toksina na 1000 grama mesa,
– moraju biti pakirane i označene u skladu s člancima 17., 18. i 19. ovog
Pravilnika.
2) U nedostatku rutinskog testiranja na viruse i utvrđivanja virološkog
standarda, zdravstvene provjere se moraju temeljiti na broju fekalnih
bakterija.
X. ODGOVORNOST I VLASTITE KONTROLE NOSITELJA DJELATNOSTI UZGOJA, OTPREME I
PROČIŠĆAVANJA ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 22.
1) Osoblje koje radi sa živim školjkašima tijekom uzgoja, obrade i
pročišćavanja te isporuke školjkaša na tržište, mora provoditi sve mjere
potrebne za ispunjavanje uvjeta propisanih ovim Pravilnikom.
2) Odgovorna osoba u otpremnom centru, centru za pročišćavanje i području
ponovnog polaganja mora osigurati:
– redovito uzimanje reprezentativnog broja uzoraka za laboratorijske
pretrage kojima se dokazuje zdravstvena ispravnost živih školjkaša za
pojedina proizvodna područja i područja ponovnog polaganja iz kojih
potječu serije živih školjkaša i to prije obrade u otpremnim centrima ili u
centrima za pročišćavanje, kao i poslije obrade,
– vođenje evidencije o rezultatima mikrobioloških i drugih pretraga, koja
mora biti na raspolaganju službenim osobama koje provode veterinarsko-
zdravstveni nadzor, te obvezne veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrole.
XI. UVOZ ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 23.
1) Dopušten je uvoz u Republiku Hrvatsku živih školjkaša namijenjenih
prehrani ljudi, proizvedenih u izvoznim objektima koji se nalaze na listi
odobrenih objekata od strane Europske unije.
2) U slučaju iz stavka 1. ovog članka uvoznik mora ishoditi rješenje Uprave
za veterinarstvo, kojim se utvrđuje da ne postoje veterinarsko-zdravstvene
smetnje za uvoz pošiljke u Republiku Hrvatsku.
3) Uvoz, izvoz i provoz pošiljaka živih školjkaša dopušteni su samo na
graničnim veterinarskim prijelazima.
4) Granični veterinarski inspektor ima pravo uzimati uzorke pošiljka živih
školjkaša radi utvrđivanja veterinarsko-zdravstvene ispravnosti te u skladu
s Planom iz članka 25. ovog Pravilnika.
XI. NADZOR NAD PROVOĐENJEM ODREDBI OVOG PRAVILNIKA
Članak 24.
1) Nadzor nad provođenjem odredbi ovog Pravilnika obavljaju nadležni
veterinarski inspektori.
2) U svrhu učinkovitog obavljanja nadzora iz stavka 1. ovoga članka,
ovlašteni veterinari u objektima iz članka 1. ovoga Pravilnika moraju
čuvati:
– nalaze obavljenih laboratorijskih pretraga;
– evidenciju o utrošenim etiketama;
– evidenciju o veterinarsko-zdravstvenoj ispravnosti pošiljaka;
– preslike izvoznih certifikata;
– utovarne i istovarne kartone;
– plan DDD programa objekta te dokaze o njegovom provođenju;
– plan uzorkovanja i rezultate monitoringa.
3) Dokumentacija iz stavka 2. ovoga članka čuva se 2 godine.
4) Nadležni veterinarski inspektor rješenjem zabranjuje sakupljanje i izlov
školjkaša, te promet školjkašima, iz proizvodnih područja i područja
ponovnog polaganja, ako se provedbom monitoring programa utvrdi:
– da školjkaši sadrže više od 300 fekalnih koliforma ili 230 E. Coli u 100 g
mesa i međuljušturne tekućine i/ili Salmonella sp. u 25 g mesa,
– da školjkaši sadrže teške kovine u količinama većim od dopuštenih,
– ako školjkaši sadrže radionuklide iznad propisane granice,
– ako ukupna količina biotoksina koji uzrokuje paralizu (Paralytic Shellfish
Poison – PSP) u jestivom dijelu mekušca prelazi 80 mikrograma na 100 grama
mesa,
– ako je ukupna količina biotoksina, koji uzrokuje gubitak pamćenja (
Amnesic shellfish poison – ASP) u gramu jestivog dijela mekušca veći od 20
mikrograma domoične kiseline,
– ako je u tijelu školjkaša prisutan biotoksin koji uzrokuju dijareju
(Diarrhetic Shellfish Poison – DSP),
– ako referentni laboratorij utvrdi prisustvo potencijalno toksičnih
fitoplanktonskih vrsta u količinama za koje se može pretpostaviti da će
utjecati na povećanu razinu biotoksina PSP, DSP i ASP u tkivu školjkaša.
5) Zabrana iz stavka 4. ovog članka traje sve dok se uzastopnim analizama
obavljenim kod referentnih laboratorija ne dokaže da nema uzroka zbog kojih
je zabrana izrečena.
6) Nadležni veterinarski inspektor dužan je o zabrani iz stavka 4. ovog
članka, kao i o prestanku zabrane, obavijestiti Upravu za veterinarstvo,
nadležni Veterinarski ured, ovlaštene veterinarske organizacije, nadležnu
Sanitarnu inspekciju, Pomorsku policiju, uzgajivače i sakupljače školjkaša,
otpremne centre i centre za pročišćavanje.
Članak 25.
1) Uzorkovanje i monitoring u svezi provođenja odredbi ovog Pravilnika
provode se sukladno Planu praćenja kakvoće proizvodnih područja i područja
ponovnog polaganja školjkaša (PRILOG 5 ovog Pravilnika) te zahtjevima
vezanim za kakvoću vode za školjkaše (PRILOG 6 ovog Pravilnika).
2) Na prijedlog Uprave za veterinarstvo, ministar poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva donosi plan iz stavka 1. ovog članka za svaku
kalendarsku godinu.
3) Doneseni plan iz stavka 2. ovog članka objavljuje u »Narodnim novinama«,
a može se mijenjati i nadopunjati tijekom godine, ako za to postoje
opravdane potrebe.
4) Troškove propisanih ispitivanja i kontrola, u svezi provođenja odredbi
ovog Pravilnika, snosi fizička, odnosno pravna osoba kojoj je odobreno
obavljanje djelatnosti, ako se ti troškovi ne podmiruju iz državnog
proračuna ili iz drugih izvora.
5) Uprava za veterinarstvo i Uprava za ribarstvo će izraditi popis
proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje te navesti lokacije u
kojima se živi školjkaši mogu sakupljati, a popis dostaviti sakupljačima,
uzgajivačima, te voditeljima otpremnih centara i centara za pročišćavanje.
6) Uprava za veterinarstvo prati provedbu monitoring programa .
7) Ako se analitičkim ispitivanjima pokaže da proizvodno područje ili
područje za ponovno polaganje više ne ispunjava uvjete propisane ovim
Pravilnikom, Uprava za veterinarstvo ga zatvara za proizvodnju i promet dok
ista ponovno ne zadovolje uvjete propisane ovim Pravilnikom, o čemu
obavještava Upravu za ribarstvo.
8) Uprava za veterinarstvo može zabraniti proizvodnju i sakupljanje živih
školjkaša u područjima koja se smatraju neprikladnim za takove djelatnosti
iz zdravstvenih razloga.
Članak 26.
Zabranjeno je sakupljanje školjkaša i njihovo stavljanje u promet za javnu
potrošnju na području pristaništa, marina, brodogradilišta, navoza te
sličnih mjesta na kojima školjkaši akumuliraju značajne količine metala i
drugih zagađivača uključujući i patogene mikroorganizme.
XII. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 27.
Prilozi 1 – 6 tiskani su u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni
dio.
Članak 28.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o
veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i
stavljanje u promet živih školjaka (»Narodne novine« br. 129/99, 16/00 i
23/01).
Članak 29.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim
novinama«.
Klasa: 322-01/04-01/48
Urbroj: 525-01-04-03
Zagreb, 4. kolovoza 2004.