POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMUU POVODU PRIJEDLOGA NACRTA ZAKONA O HRANI

Prof.dr.sc. Mirza HadžiosmanovićPovjerenstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva tijekom ožujka 2003. godine uputilo je na mišljenje Nacrt prijedloga Zakona o hrani. Nacrt je dostavljen institucijama i pojedincima da se izjasne o predloženom tekstu koji treba uputiti u zakonsku proceduru. Veterinarska služba, uključujući Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatsku veterinarsku komoru i Hrvatsko veterinarsko društvo "1893", održala je zajednički sastanak te je svoja mišljenja dostavila Povjerenstvu za izradu Zakona o hrani.

U mišljenju se naglašava da je Europska unija svoju legislativu u području hrane podredila zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti te istaknula potrebu boljeg ustroja veterinarsko-sanitarnog nadzora nad namirnicama animalnog podrijetla. Iz toga proističu obveze usuglašavanja veterinarske službe u skladu sa svjetskim trendovima pod motom "Od staje do stola". Istaknuta je potreba donošenja Zakona o hrani u smislu početka harmonizacije hrvatskih propisa s propisima Europske Unije. Zakon treba donijeti jer je njegovo donošenje i usuglašavanje garancija jednakosti pristupa u zaštiti zdravlja i ekonomskih interesa potrošača.

Mišljenje o Nacrtu prijedloga zakona koji je predložen početkom godine veterinarska služba iznijela je dne 26.03. 2002. godine, te u povodu Okruglog stola održanog 10.07. 2002. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te zajedno s Hrvatskom veterinarskom komorom i Hrvatskim veterinarskim društvom "1893" u dopisu od 19.11. 2002. godine. Tada je naglašeno da Zakon treba respektirati europske dokumente i asocijacije te da treba biti usuglašen u svim svojim dijelovima s naputcima u Bijeloj knjizi o sigurnosti hrane (White paper on Food Safety, Brussels) i drugim dokumentima EU.

Također, Zakon ne bi trebao obuhvatiti problematiku stočne hrane, već bi je trebalo regulirati drugim usuglašenim propisima, kao i hranu za kućne ljubimce koja predloženim tekstom nije obuhvaćena.
Nadalje, u dosadašnjoj stručnoj terminologiji pojam "zdravstvene ispravnosti hrane" definiran je Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opće upotrebe (NN RH 1/97) dok je higijenska ispravnost definirana Zakonom o veterinarstvu (NN RH 70/97) i drugim popratnim veterinarskim propisima, te da ti pojmovi do sada nisu usuglašeni.

U pogledu osnivanja Agencije za hranu znanstveni odbori (čl. 88) nisu na odgovarajući način osmišljeni, te nedostaju odbori za namirnice animalnog podrijetla, odbori za stočnu hranu i hranu za kućne ljubimce, a nazivi nekih odbora ne pogađaju suštinu osnivanja Agencije i njenu ulogu u zaštiti zdravlja potrošača.
Također, postoji nesuglasje s prijedlogom razgraničavanja nadležnosti nadzora sanitarne i veterinarske inspekcije (Dodatak 1. Zakona) jer se neki poslovi nad namirnicama animalnog podrijetla nelogično stavljaju pod ingerencije sanitarne inspekcije, a drugi (nad namirnicama biljnog podrijetla) pod nadzor veterinarske inspekcije.

Nesuglasje postoji i u uvodnom obrazloženju za donošenje Zakona (str. 12.) gdje se ističe "...da će kroz iduće tri godine Agencija preuzeti nadležne inspekcije za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane..." što je u Zakonu taksativno navedeno u čl. 100. tč 4. U veterinarskoj struci prevagnulo je mišljenje da agencija treba osmišljavati i koordinirati poslove upravljanja rizikom i druge aktivnosti Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva kao i rad inspekcijskih službi te da inspekcijski nadzor treba ishodišno ostati u okvirima nadležnih Ministarstava.

Iz svega navedenog proizlazi da veterinarska struka prihvaćanjem ovakvog Prijedloga zakona neće moći cjelovito i kontinuirano pratiti zdravlje životinja niti držati pod kontrolom bolesti koje se putem namirnica animalnog podrijetla mogu prenijeti na ljude. Na način kako je to predloženo u spomenutom Nacrtu dio veterinarske struke odjeljuje se i prelazi pod ingerenciju vladine Agencije za hranu bez odgovarajuće povezanosti i povećava se "riziko" za zdravlje ljudi i životinja. Svi poslovi Uprave za veterinarstvo koji se odnose na zaštitu zdravlja životinja prvenstveno su u službi zaštite ljudskog zdravlja i ekonomskog interesa potrošača te se ne mogu na ovaj način izdvajati. U okolnostima značajnih poremećaja proizvodnje i prometa namirnica, nekritičnog uvoza, pojave katastrofalnih epidemija bolesti zajedničkih ljudima i životinjama (GSE i dr.) važno je upozoriti hrvatsku javnost na opasnost ovako pripremljenog Prijedloga nacrta zakona o hrani.


Cijeli članak je dostupan samo u tiskanom izdanjuNaslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

U povodu prijedloga Nacrta Zakona o hrani

TEHNLOGIJA

Umrežiti proteine

SUSTAV KVALITETE

Sustavi kvalitete u prehrambenoj industriji

IZ LITERATURE

Probiotici

IZVJEŠĆE IREKS AROMA D.D.

Stručni seminar o tekućem dimu tvrke: Ruitenberg Ingredients

IZ PRAKSE

Mikrobiološke analize gotovih jela od mesa i pilećih proizvoda

TRŽIŠTE MESA

Utjecaj proširenja EU na proizvodnju mesa peradi

Tržište svinja

TRŽIŠTE RIBE

Hrvatsko tržište

KAKVOĆA MESA

Geni čimbenici post-portalnih promjena kakvoće svinjskog mesa

KONTROLA PROIZVODNJE

Kako proizvesti higjenski besprijekorne proizvode

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

PRETHODNO PRIOPĆENJE

Higijenska ispravnost obarenih kobasica

STRUČNI RAD

Ocjena kakvoće izvorne dalmatinske dimljene pancete u Imotskoj krajini

REVIJALNI PRIKAZ

Održivost svježeg pilećeg mesa

STRUČNI PREGLED

Ostaci biološki djelatnih tvari (Rezidua, Bio-Rezidua) u namirnicama animalnog podrijetla

Prikaz iz literature

Upute autorimaAžurirano: 17. 1. 2020.MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb