NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



Utjecaj proširenja EU na proizvodnju mesa peradi


Zlatko Janječić

Od svih deset zemalja, novih kandidata za prijem u članstvo Europske Unije do 2004. godine, glavninu proizvodnje jaja i mesa peradi ostvaruju Madžarska i Poljska. Dok će utjecaj proširenja, na proizvodnju jaja u EU vjerojatno biti manji, nove će zemlje sa sobom donijeti suvišak mesa peradi koji bi mogao stvoriti probleme.

Tablica 1. Proizvodnja mesa peradi ('000 tona)
 

Zemlja

1996

1997

1998

1999

2000

2001

Bugarska

99.1

100,8

107.0

106.0

100.0

100.0

Češka

144.4

173.7

196.5

200.7

215.0

218.9

Estonija

4.3

4.4

7.9

7.7

7.3

6.7

Madžarska

377.3

402.1

451.5

389.7

414.2

512.0

Latvija

8.7

7.6

7.9

6.3

7.2

9.1

Litva

27.4

28.0

23.6

23.0

25.1

28.0

Poljska

438.0

478.0

522.5

609.5

626.4

620.0

Rumunjska

292.6

254.3

257.5

280.0

261.0

295.0

Slovačka

64.2

73.4

84.0

82.7

90.1

91.6

Slovenija

69.9

72.7

71.7

67.5

67.5

67.5

Ukupno

1525.9

1595.0

1730.1

1773.1

1813.8

1948.8



Tablica 4. Konzumacija mesa peradi (kg/stanovniku/godišnje)

Zemlja

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Bugarska

9.9

11.0

12.3

14.8

13.7

14.7

Češka

14.6

14.6

18.1

20.0

20.5

21.8

Estonija

7.1

11.7

16.3

20.4

13.2

11.7

Madžarska

23.8

23.5

24.3

27.1

27.9

36.1

Latvija

4.7

5.3

6.9

8.6

7.3

8.0

Litva

6.8

8.0

9.8

9.0

8.2

7.0

Poljska

10.2

10.2

12.5

13.2

13.5

13.6

Rumunjska

13.5

13.1

11.8

13.9

13.0

12.9

Slovačka

13.4

12.2

14.5

16.1

15.5

16.7

Slovenija

25.6

28.7

30.6

32.4

33.0

33.1



Cijeli članak je dostupan samo u tiskanom izdanju








Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

U povodu prijedloga Nacrta Zakona o hrani

TEHNLOGIJA

Umrežiti proteine

SUSTAV KVALITETE

Sustavi kvalitete u prehrambenoj industriji

IZ LITERATURE

Probiotici

IZVJEŠĆE IREKS AROMA D.D.

Stručni seminar o tekućem dimu tvrke: Ruitenberg Ingredients

IZ PRAKSE

Mikrobiološke analize gotovih jela od mesa i pilećih proizvoda

TRŽIŠTE MESA

Utjecaj proširenja EU na proizvodnju mesa peradi

Tržište svinja

TRŽIŠTE RIBE

Hrvatsko tržište

KAKVOĆA MESA

Geni čimbenici post-portalnih promjena kakvoće svinjskog mesa

KONTROLA PROIZVODNJE

Kako proizvesti higjenski besprijekorne proizvode

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

PRETHODNO PRIOPĆENJE

Higijenska ispravnost obarenih kobasica

STRUČNI RAD

Ocjena kakvoće izvorne dalmatinske dimljene pancete u Imotskoj krajini

REVIJALNI PRIKAZ

Održivost svježeg pilećeg mesa

STRUČNI PREGLED

Ostaci biološki djelatnih tvari (Rezidua, Bio-Rezidua) u namirnicama animalnog podrijetla

Prikaz iz literature

Upute autorima



Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb