![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() GODINA VI ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() GODINA V ![]() > BROJ 6 ![]() > BROJ 5 ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() ![]() ![]() > KNJIGE ![]() > LINKOVI ![]() > IZRADA WEB STRANICA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() PRIKAZ IZ LITERATURE Stiebing, A., N. Vogt, J. Baumgart, K. Putzfeld, J. Bergt (2000): Surviving ability of EHEC in raw sausages. Fleischwirtschaft Nr. 6, 107-110. Sposobnost preživljavanja enterohemoragične Escherichia coli u trajnim kobasicama. Sirovi mesni proizvodi su značajan čimbenik u pojavama oboljenja ljudi uzrokovanih enterohemoragičnom E. coli. Autori su istražili učinak sušenja, acidifikacije, nitrita, starter-kultura i temperatura zrenja na rast i preživljavanje E. coli O157:H7 u trajnim kobasicama. Sposobnost preživljavanja EHEC najviše je ovisila o stupnju sušenosti proizvoda, temperaturi zrenja/skladištenja i trajanju zrenja. Za spriječavanje preživljavanja EHEC bio je nužan period zrenja od najmanje 21 dan, dok je dodavanje većih količina nitrita i različitih starter-kultura imalo manji značaj.
Boadas, C., P. Gou, A. Valero, J. Arnau (2001): Changes in different zones of dry-cured ham during drying. Promjene tijekom sušenja u različitim dijelovima sušene soljene šunke. Fleischwirtschaft Nr.1, 91-93. Raspodijela i količina vode i soli u sušenoj šunki glavni su čimbenici mikrobiološke kakvoće ovih proizvoda. Utvrđen je stalan porast količine soli u mesnim dijelovima šunke tijekom sušenja proizvoda uslijed prodora soli iz vanjskih nemišićnih dijelova. Cilj istraživanja je bio utvrditi sadržaj vode i soli u nemišićnom tkivu i usporediti s mišićnim tkivom, te utjecaj prisutnosti masti na količinu vode i soli u mesnatim dijelovima šunke. Inicijalna količina vode ovisila je o sastavu tkiva pojedinih zona. Dinamika sušenja i usoljivanja bila je drugačija u različitim tkivima (koža, unutrašnje i vanjske kosti, potkožna masnoća, mesnati dijelovi). Na spomenute promjene nije utjecalo prisustvo masnoće u šunki. Omjer soli i vode u različitim dijelovima šunke tijekom sušenja na težio je ujednačavanju u svim tkivima. Nevijo Zdolec
Collins M.D., J. Samelis, J. Metaxopoulos, S. Walbanks (1993):Taksonomska studija nekih organizama sličnih Leuconostoc vrstama izoliranih iz fermentiranih kobasica – opis novog roda Weissella za vrstu Leuconostoc paramesenteroides. TAXONOMIC STUDIES ON SOME LEUCONOSTOC-LIKE ORGANISMS FROM FERMENTED SAUSAGES - DESCRIPTION OF A NEW GENUS WEISSELLA FOR THE LEUCONOSTOC PARAMESENTEROIDES GROUP OF SPECIES. Journal of Applied Bacteriology. 75(6):595-603, 1993
Provedena je taksonomska studija nekih nepoznatih mikroorganizama u tipu Leuconostoc izoliranih iz fermentiranih grčkih kobasica. Komparativna analiza sekvence 16S rRNA pokazala je da neidentificirani organizmi predstavljaju novu liniju unutar vrste Leuconostoc paramesenteroides. Na osnovi dobivenih rezultata i ranijih filogenetskih istraživanja, predloženo je da se Leuconostoc paramesenteroides i srodne vrste preklasificiraju u novi rod Weissella. Na osnovu toga predloženo je da soj izoliran iz fermentiranih kobasica bude nazvan Weissella hellenica. Ž. Cvrtila
|
![]() |
![]() ![]() Naslovnica ![]() AKTUALNO ![]() Influenca (gripa) ptica - problem globalnih razmjera ![]() TEHNLOGIJA ![]() Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (II) ![]() STRUČNJACI ODGOVARAJU ![]() IZ LITERATURE I PRAKSE ![]() Dijetalne masti i meso ![]() ODABRANE STRANICE ![]() Zaštita potrošača - Zakon o zaštiti potrošača ![]() HRANIDBA ![]() Punomasna, pržena (tostirana) soja u hranidbi mliječnih krava ![]() NOVA VIZIJA ![]() Nova vizija i informatička rješenja za mesnu industriju ![]() ![]() ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ![]() ZNANSTVENI RAD ![]() Dinamika i predviđanje antioksidacijske aktivnosti tijekom proizvodnje mesnih proizvoda ![]() STRUČNI RAD ![]() Značenje nalaza ehinokoka pri veterinarsko-sanitarnom pregledu mesa ![]() PREGLEDNI RAD ![]() Trihineloza - zonoza svjetskog razmjera ![]() STRUČNI RAD ![]() Trihineloza u Imotskoj krajini ![]() STRUČNI RAD ![]() Sivi puh (Glis glis Linnaeus, 1776), od ulova do namirnice ![]() ![]() Prikaz iz literature ![]() Obavijesti ![]() Upute autorima ![]() ![]()
|
![]() |
![]() MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU ![]() ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb |
![]() |