GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
ZANANSTVENI RAD Dynamics of antioxidant activity during manufacturing of meat products and antioxidant activity prediction Bystrický, P., S. Marcinčák, Z. Dičáková, P. Šulej Abstract Lipid oxidation causes loss of quality and safety in meat products. This well known fact leads to a broad use of antioxidants in meat products manufacturing. In our research we studied protective effect of natural plant antioxidants and found that there are other factors than amount of antioxidant affecting the course of lipid oxidation. To find out what happens not only with lipids but also with antioxidants during meat products manufacturing, we studied the dynamics of overall antioxidant activity in meat formulas of four different meat products from cutting until marshalling. FRAP method was used for the total antioxidant activity, the peroxide value for lipid oxidation propagation phase estimation and the TBA value for lipid oxidation termination phase. Results show that there are several independent factors affecting the overall status of lipids. First, it is meat quality, second, antioxidant activity present in all processed material, third, the technology of processing. Meat used in production varies in lipid oxidation development. Generally, the damage cannot be undone. Antioxidant activity of all participating elements differs and the antioxidant activity is provided not only by added antioxidants. The antioxidants have different antioxidative activity dynamics. To compensate a massive peroxide production at cutting of meat, the antioxidants with high reaction speed are important to prevent lipid damage. Later on, more important is overall/total antioxidant activity within which, it seems, antioxidants are functioning synergically in fat protection. Optimal composition of antioxidants in meat products respecting specific composition and manufacturing technology should be estimated for each meat product individually. Key words: Antioxidant activity, FRAP, meat products oxidation prediction Dinamika i predviđanje antioksidacijske aktivnosti tijekom proizvodnje mesnih proizvoda Sažetak Oksidacija lipida uzrokuje smanjenje kakvoće i sigurnosti u proizvodnji mesa. Ova dobro poznata činjenica vodi do široke upotrebe antioksidanata u proizvodnji mesnih proizvoda. U našem istraživanju proučavali smo zaštitni učinak prirodnih biljnih antioksidanata i utvrdili da, uz količinu antioksidanata, postoje i drugi faktori koji djeluju na tijek oksidacije lipida. Da bismo utvrdili što se događa ne samo lipidima nego i antioksidantima tijekom proizvodnje mesnih proizvoda, proučavali smo dinamiku sveukupne antioksidacijske aktivnosti u četiri različita mesna proizvoda od pripreme sirovine do završetka proizvodnje kobasica. Za utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnost korištena je FRAP- metoda, određivanje vrijednosti peroksida za procjenu oksidacije lipida, te TBA vrijednost za završnu fazu oksidacije lipida. Rezultati pokazuju da postoji nekoliko nezavisnih čimbenika koji utječu na sveukupni status lipida. Prvo, to je kakvoća mesa, drugo, antioksidacijska aktivnost prisutna u svim obrađenim sirovinama, te treće, tehnologija proizvodnje. Meso korišteno u proizvodnji varira u razvoju oksidacije lipida. Općenito govoreći, šteta se ne može ispraviti. Antioksidacijska aktivnost je različita i nije uzrokovana samo dodanim antioksidantima. Antioksidansi posjeduju različitu dinamiku antioksidacijske aktivnosti. Da bi se nadoknadila masivna proizvodnja peroksida prilikom rezanja mesa, uloga antioksidanata s velikom brzinom reakcije je značajna zbog sprječavanja razgradnje lipida. Kasnije je značajnija sveukupna antioksidacijska aktivnost unutar koje, čini se, antioksidanti djeluju kao sinergisti u zaštiti masti. Najbolji sastav antioksidanata u proizvodnji mesa u odnosu na specifičan sastav i proizvodnu tehnologiju bi se trebao procijeniti za svaki mesni proizvod pojedinačno. Ključne riječi: Antioksidacijska aktivnost, FRAP, predviđanje oksidacije mesnih proizvoda Department of Food Hygiene and Technology, University of Veterinary Medicine, Komenského 73 041 81, Košice, The Slovak Republic Corresponding author. Fax: ++421 55 6331817; e-mail: bystricky@uvm.sk Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju |
Naslovnica AKTUALNO Influenca (gripa) ptica - problem globalnih razmjera TEHNLOGIJA Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (II) STRUČNJACI ODGOVARAJU IZ LITERATURE I PRAKSE Dijetalne masti i meso ODABRANE STRANICE Zaštita potrošača - Zakon o zaštiti potrošača HRANIDBA Punomasna, pržena (tostirana) soja u hranidbi mliječnih krava NOVA VIZIJA Nova vizija i informatička rješenja za mesnu industriju ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Dinamika i predviđanje antioksidacijske aktivnosti tijekom proizvodnje mesnih proizvoda STRUČNI RAD Značenje nalaza ehinokoka pri veterinarsko-sanitarnom pregledu mesa PREGLEDNI RAD Trihineloza - zonoza svjetskog razmjera STRUČNI RAD Trihineloza u Imotskoj krajini STRUČNI RAD Sivi puh (Glis glis Linnaeus, 1776), od ulova do namirnice Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |