NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



STRUČNJACI ODGOVARAJU
je rubrika, namijenjena svima koji bi željeli odgovor na neko pitanje iz struke.

Detaljno opišite problem i pitanje pošaljite na našu adresu:

Uredništvo časopisa MESO
Zadružna štampa d.d.
Jakićeva 1
10 000 ZAGREB


ili na e-mail: zadruzna-stampa@inet.hr
                   klidija@vef.hr

pokušat ćemo pronaći odgovor, koji ćemo objaviti u sljedećem broju časopisa.

 


Koji uvjeti su potrebni da C. perfingens izazove otrovanja hranom?

Klostridije su ubikvitarni mikroorganizmi koji se mogu sresti u gotovo svim namirnicama a dobro se razmnožavaju u sirovu i nedovoljno salamurenom mesu, školjkama, gotovim jelima i drugim namirnicama.
Danas je prihvaćeno mišljenje da u pravilu otrovanje izaziva hrana koja je kontaminirana s vrlo mnogo klostridija i njihovih spora. Neposredan uzročnik otrovanja najčešće je enterotoksin koji ima svojstva lecitinaze C. U prvom redu se radi o svojstvima pojedinih sojeva C. perfringens, jer je dokazano da neki sojevi produciraju enterotoksine različitog intenziteta djelovanja. To ovisi o supstratu u kojem se C. perfringens razmnožava, o temperaturi čuvanja namirnica a i o individualnoj osjetljivosti konzumenta.
Otrovanja se najčešće događaju u restoranima gdje se jednom pripremljena hrana ostavljena na sobnoj temperaturi ponovno podgrijava prije serviranja.
U takvim uvjetima preživjele spore C. perfringens se u vrlo kratkom vremenu razmnože, u dovoljnom broju da mogu dovesti do pojave otrovanja.


                                                                         Branimir Mioković



Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju







Naslovnica

AKTUALNO

Influenca (gripa) ptica - problem globalnih razmjera

TEHNLOGIJA

Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (II)

STRUČNJACI ODGOVARAJU

IZ LITERATURE I PRAKSE

Dijetalne masti i meso

ODABRANE STRANICE

Zaštita potrošača - Zakon o zaštiti potrošača

HRANIDBA

Punomasna, pržena (tostirana) soja u hranidbi mliječnih krava

NOVA VIZIJA

Nova vizija i informatička rješenja za mesnu industriju


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Dinamika i predviđanje antioksidacijske aktivnosti tijekom proizvodnje mesnih proizvoda

STRUČNI RAD

Značenje nalaza ehinokoka pri veterinarsko-sanitarnom pregledu mesa

PREGLEDNI RAD

Trihineloza - zonoza svjetskog razmjera

STRUČNI RAD

Trihineloza u Imotskoj krajini

STRUČNI RAD

Sivi puh (Glis glis Linnaeus, 1776), od ulova do namirnice


Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima





Ažurirano: 1. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb