POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMUTEHNOLOGIJA

SOLJENJE U PROIZVODNJI TRAJNIH PROIZVODA (II)
Kolovrat, M.


U prošlom broju smo uz izbor metode soljenja mesa u komadima, te uz izbor pomoćnih sredstava, spomenuli i prešanje posoljenih komada mesa u cilju skraćenja vremena zrenja i formiranja pravilnih oblika budućih gotovih proizvoda.
Preše su višenamjenske izvedbe s obzirom na način na koji se proizvodi pritisak na posložene komade mesa (pneumatske i ručno, preko vretenastog vijka) i s obzirom na širinu gotovog proizvoda (360 ili 500mm ili prema želji). Nije, također, jednak pritisak ako se proizvodi kobasica četvrtastog oblika (tzv. "kantwurst" – 0,8-1 bar) ili ako se prešaju komadi slanine (6 bara). Preše se sastoje od četvrtastih dijelova izrađenih od nehrđajućeg čelika koje se umeću jedni u druge, a dno ima samo prvi, donji. Za prenošenje pritiska iz jedne na drugu razinu služe limovi kao dio opreme koja se isporučuje uz prešu. Preše su na kotačima, pa zbog svoje pokretljivosti štede prostor u proizvodnom pogonu.

Nakon prosoljavanja i formiranja pravilnih oblika u preši, komadi mesa se vješaju i suše na otvorenom (temperatura oko 20°C) između 6-12 sati. Režim u komorama za dimljenje počinje temperaturom dima 23-25°C, dva puta dnevno po otprilike 30 min., a između faza dimljenja temperatura u komori je 20°C. Intenzitet dima se određuje prema vrsti proizvoda koji se želi proizvesti. Ako je površina proizvoda u tretiranju vlažnija, boja dima je tamnija te se postiže intenzivnija aroma gotovog proizvoda. Potrebno je pripaziti na višekratno dodavanje dima zbog mogućnosti pojave sasušenog ruba proizvoda. Temperatura se dimljenja postupno spušta tako da ona na kraju procesa doseže 16°C. Temperaturna razlika između komore za dimljenje i klima-komore na kraju dimljenja obično ne smije iznositi više od 3-4°C. Komadi mesa se potom premještaju u prostor komore za zrenje (klima-komore) na temperaturu od 14-16°C i relativnu vlažnost zraka 70-80%. Za razvoj arome gotovog proizvoda važna je izmjena zraka unutar klima-komore. Na gubitku mase od 40% može se govoriti o gotovom trajnom proizvodu.

Cijeli članak i fotografije dostupne su u tiskanom izdanju

Miroslav Kolovrat, dipl.ing., TTR KolovratNaslovnica

AKTUALNO

Influenca (gripa) ptica - problem globalnih razmjera

TEHNLOGIJA

Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (II)

STRUČNJACI ODGOVARAJU

IZ LITERATURE I PRAKSE

Dijetalne masti i meso

ODABRANE STRANICE

Zaštita potrošača - Zakon o zaštiti potrošača

HRANIDBA

Punomasna, pržena (tostirana) soja u hranidbi mliječnih krava

NOVA VIZIJA

Nova vizija i informatička rješenja za mesnu industriju


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Dinamika i predviđanje antioksidacijske aktivnosti tijekom proizvodnje mesnih proizvoda

STRUČNI RAD

Značenje nalaza ehinokoka pri veterinarsko-sanitarnom pregledu mesa

PREGLEDNI RAD

Trihineloza - zonoza svjetskog razmjera

STRUČNI RAD

Trihineloza u Imotskoj krajini

STRUČNI RAD

Sivi puh (Glis glis Linnaeus, 1776), od ulova do namirnice


Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima

Ažurirano: 19. 11. 2019.MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb