NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



STRUČNI RAD

KUDOA SP. U FILETIMA OSLIĆA

Mladineo, I. 1, I.Listeš2

SAŽETAK

U radu je opisana identifikacija Kudoa sp. iz smrznutih fileta oslića. Organoleptičkom pretragom fileta oslića utvrđene su na površini fileta duguljaste žuto-bjeličaste, oble i pravilne tvorbe, slične velikim kuhanim zrnima riže, dužine do 1.5 cm, meke konzistencije. Pseudociste su bile smještene u palisadama po dvije ili tri, teško su se izdvajale iz hipaksijalnog mišičja, a na jači pritisak su se pojedine tvorbe raspale u sjajnu sluzavu ili u sirastu masu. Na mjestu u kojemu su pseudociste izolirane, meso ribe nije promijenilo boju ali je bilo vodnjikavo i mekane konzistencije. Prilikom razrezivanja fileta u dubini mišićja, utvrđene su također ovalne tvorbe.
Mikroskopskom pretragom nativnog preparata razmaza pseudocista, utvrđene su miksosporidije, Kudoa sp.

Ključne riječi: fileti oslića, Kudoa spp.
 


SUMMARY

Kudoa sp. in frozen hake filets
The study describes identification of Kudoa sp. from frozen hake filets. By organoleptic examination of hake filets, elongated yellow-whitish forms, oblique and regular, rice-like and 1.5 cm long, of soft consistency, were identified on the filet surface. Pseudocysts were arranged in palisades in two or three, hard to isolate from hypaxial musculature, and under stronger pressure they collapsed in shinny mucous or cheesy mass. At the site of pseudocysts' isolation, flash didn't change color but was waterish and of soft consistency. After cutting the filets deeper in musculature, the same formations were found.
Microscopic examination of fresh pseudocyst smears revealed myxosporidia Kudoa sp.
Key words: hake filet, Kudoa spp.

 

Slika 1: Nativni preparat K. paniformis iz pseudociste u mišiću oslića. 1000 x

Slika 2: Razmaz spora K. paniformis bojan po Giemsi. 1000 x

Slika 3: Histološki prerez pseudociste K. paniformis u mišićnom tkivu. 400 x

Slika 4: Pseudocista K. paniformis u formiranju. Uočavaju se smeđe obojeni melanomakrofagni centri u središtu i gubitak mišićne strukture. 400 x

Cijeli članka i slike dostupni su u tiskanom izdanju časopisa.

 

 

 

 







Naslovnica

AKTUALNO

EFSA - The European Food Safety Authority

Ciljevi, svrha i prvi rezultati hrvatskog susatava žurnog obavještavanja

TEHNLOGIJA

IFFA (International Flaisch und Flaischwirtschaft Ausstellung)

IZ PRAKSE

Osvrt na Večernjakovu Kulenijadu 2004." u Požegi

ODABRANE STRANICE

Management

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj pernate divljači - Divlja patka

STRUČNJACI ODGOVARAJU

Stručnjaci odgovaraju


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Sadržaj bakra, cinka, kadmija, olova i žive u mišićnom tkivu pastrva

STRUČNI RAD

Kudoa sp. u filetima oslića

STRUČNI RAD

Butirometrijsko određivanje masti u mišićju šarana

STRUČNI RAD

Meso puža u ljudskoj prehrani

STRUČNI RAD

Zdravstvena ispravnost, sigurnost i higjena hrane (namirnica)


Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima





Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb