GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
STRUČNI RAD MESO PUŽA U LJUDSKOJ PREHRANI Mašić, M.1 SAŽETAK Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, a pogotovo ribe, vrlo mala. Razlog zbog kojeg meso puža se ne može svrstati ni u ribu ni u meso, utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok je svijetu se stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti ideje koje su govorili da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, nadalje, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli. Sadrži i velik broj esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana je (67 kcal). Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu. Ključne riječi: meso puža, kvaliteta SUMMARY SNAILS MEAT IN HUMAN CONSUMPTION Snail’s meat in the human consumption, in respect to other kinds meats, and especially fish, is very small. The snail’s meat is difficult to classify, and it is the reason that influence on the buyer. The other reason is weak offers of products. Sometimes the snails are used as the luxury, and they are booked only for the elite. Snails have been eaten in Greek and Roman time. In the Republic of Croatia consumption of snails meat is negligible, while around the world constantly increases and in single countries presents national specialities. Towards the chemical structure of meat and its digestibility, must be denied an idea, which has talked that is inedible. This mollusc is poor in fats, rich in proteins, furthermore his meat consist of a lot mineral salts and essential aminoacids. Snail is the low caloric food with (67 kcal). Therefore, snails consider dietetic foods high qualities. Dietologists and nutritionists recommend inserting these groceries in balanced, low-caloric feeding. From the diet point of view, the snail’s meat can be eaten during hospital medical treatments, and diet for the lowering body weights. For snails tie themselves and aphrodisiacs characteristics. From all quoted follows that the snail satisfies all conditions for the good food. Key words: snails meat, quality Mr. Mario Mašić dr.vet.med., Veterinarska stanica Imotski |
Naslovnica AKTUALNO EFSA - The European Food Safety Authority Ciljevi, svrha i prvi rezultati hrvatskog susatava žurnog obavještavanja TEHNLOGIJA IFFA (International Flaisch und Flaischwirtschaft Ausstellung) IZ PRAKSE Osvrt na Večernjakovu Kulenijadu 2004." u Požegi ODABRANE STRANICE Management UZGOJ ŽIVOTINJA Uzgoj pernate divljači - Divlja patka STRUČNJACI ODGOVARAJU Stručnjaci odgovaraju ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Sadržaj bakra, cinka, kadmija, olova i žive u mišićnom tkivu pastrva STRUČNI RAD Kudoa sp. u filetima oslića STRUČNI RAD Butirometrijsko određivanje masti u mišićju šarana STRUČNI RAD Meso puža u ljudskoj prehrani STRUČNI RAD Zdravstvena ispravnost, sigurnost i higjena hrane (namirnica) Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |