NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



STRUČNI RAD

MESO PUŽA U LJUDSKOJ PREHRANI

Mašić, M.1


SAŽETAK

Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, a pogotovo ribe, vrlo mala. Razlog zbog kojeg meso puža se ne može svrstati ni u ribu ni u meso, utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok je svijetu se stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti ideje koje su govorili da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, nadalje, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli. Sadrži i velik broj esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana je (67 kcal). Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu.
Ključne riječi: meso puža, kvaliteta

SUMMARY

SNAILS MEAT IN HUMAN CONSUMPTION

Snail’s meat in the human consumption, in respect to other kinds meats, and especially fish, is very small. The snail’s meat is difficult to classify, and it is the reason that influence on the buyer. The other reason is weak offers of products. Sometimes the snails are used as the luxury, and they are booked only for the elite. Snails have been eaten in Greek and Roman time. In the Republic of Croatia consumption of snails meat is negligible, while around the world constantly increases and in single countries presents national specialities. Towards the chemical structure of meat and its digestibility, must be denied an idea, which has talked that is inedible. This mollusc is poor in fats, rich in proteins, furthermore his meat consist of a lot mineral salts and essential aminoacids. Snail is the low caloric food with (67 kcal). Therefore, snails consider dietetic foods high qualities. Dietologists and nutritionists recommend inserting these groceries in balanced, low-caloric feeding. From the diet point of view, the snail’s meat can be eaten during hospital medical treatments, and diet for the lowering body weights. For snails tie themselves and aphrodisiacs characteristics. From all quoted follows that the snail satisfies all conditions for the good food.

Key words: snails meat, quality


Mr. Mario Mašić dr.vet.med., Veterinarska stanica Imotski














Naslovnica

AKTUALNO

EFSA - The European Food Safety Authority

Ciljevi, svrha i prvi rezultati hrvatskog susatava žurnog obavještavanja

TEHNLOGIJA

IFFA (International Flaisch und Flaischwirtschaft Ausstellung)

IZ PRAKSE

Osvrt na Večernjakovu Kulenijadu 2004." u Požegi

ODABRANE STRANICE

Management

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj pernate divljači - Divlja patka

STRUČNJACI ODGOVARAJU

Stručnjaci odgovaraju


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Sadržaj bakra, cinka, kadmija, olova i žive u mišićnom tkivu pastrva

STRUČNI RAD

Kudoa sp. u filetima oslića

STRUČNI RAD

Butirometrijsko određivanje masti u mišićju šarana

STRUČNI RAD

Meso puža u ljudskoj prehrani

STRUČNI RAD

Zdravstvena ispravnost, sigurnost i higjena hrane (namirnica)


Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima





Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb