![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() GODINA VI ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() GODINA V ![]() > BROJ 6 ![]() > BROJ 5 ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() ![]() ![]() > KNJIGE ![]() > LINKOVI ![]() > IZRADA WEB STRANICA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() UZGOJ KUNIĆA (I) Janječić, Z. POVIJEST UZGOJA KUNIĆA Kunić (Oryctolagus cuniculus) ubraja se kao sisavac u razred glodavaca (Rodentia) i u porodicu zečeva (Leporidae). Kunići su prema pronađenim fosilnim ostacima starim 30-40 milijuna godina živjeli širom Europe, no u ledenom su dobu bili prisiljeni povući se u južnije krajeve. Feničani su ih oko 1100 godina prije Krista pronašli na Pirenejskom poluotoku i Sjevernoj Africi te su njihovo meso vrlo brzo započeli koristiti za prehranu. U drevnom Egiptu kunići su bili simbol plodnosti i života, a Rimljani su današnju Španjolsku prozvali Hispania – zemlja kunića. Rimljani su ih uzgajali u kunićnjacima (leporia), što su u stvari bile ograđene površine veličine i do nekoliko jutara gdje su kunići slobodno živjeli i razmnožavali se. Iako ih Rimljani nikada nisu uspjeli pripitomiti, uspijevaju uzgojiti prve polu-pripitomljene pasmine, te ih naseljavaju po cijelom Carstvu. Prvu domaću pasminu (Champagne De Argent), koja se uzgaja i danas uzgojili su francuski redovnici... Cijeli članak je dostupan samo u tiskanom izdanju ![]() |
![]() |
![]() ![]() Naslovnica ![]() Riječ urednice ![]() AKTUALNO ![]() Okrugli stol "Veterinarsko javno zdravstvo - jamstvo zdravlja potrošača" ![]() TEHNLOGIJA ![]() RAUCHFASER SYSTEM - jednostavno i dobro ![]() IZ LITERATURE I PRAKSE ![]() Trajne kobasice ![]() TRŽIŠTE MESA ![]() Poljska očekuje ulazak u članstvo Europske unije ![]() UZGOJ ŽIVOTINJA ![]() Uzgoj kunića ![]() KAKVOĆA MESA ![]() Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjetine ![]() ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ![]() ZNANSTVENI RAD ![]() Higijenska kakvoća proizvoda od jaja ![]() REVIJALNI RAD ![]() Geni za povećanu mišićavost ovaca i goveda ![]() REVIJALNI PRIKAZ ![]() Konzerviranje namirnica ionizacijskim zračenjem ![]() STRUČNI RAD ![]() Postupak s dlakavom divljači nakon odstrela, a u cilju poboljšanja održljivosti mesa divljači (divljačine) ![]() STRUČNI RAD ![]() Insekti uzročnici mijaza i njihovo suzbijanje ![]() Prikaz iz literature ![]() Obavijesti ![]() Upute autorima ![]() ![]()
|
![]() |
![]() MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU ![]() ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb |
![]() |