![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() GODINA VI ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() GODINA V ![]() > BROJ 6 ![]() > BROJ 5 ![]() > BROJ 4 ![]() > BROJ 3 ![]() > BROJ 2 ![]() > BROJ 1 ![]() ![]() ![]() > KNJIGE ![]() > LINKOVI ![]() > IZRADA WEB STRANICA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() KONZERVIRANJE NAMIRNICA IONIZACIJSKIM ZRAČENJEM Vilić, M. SAŽETAK Već od samog otkrića radioaktivnosti energija ionizacijskog zračenje pokušala se koristiti za konzerviranje namirnica. No, tek nakon Drugog svjetskog rata krenula su opsežnija istraživanja, te intenzivniji razvoj i primjena zračenja kao nove metode konzerviranja namirnica. U ovom je članku opisana primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica, način djelovanja ionizacijskog zračenja na mikroorganizme u namirnicama, dopuštene doze zračenja za pojedine namirnice životinjskog podrijetla u Hrvatskoj, te učinke takvog zračenja na ozračene namirnice. Ključne riječi: namirnica, ionizacijsko zračenje SUMMARY PRESERVATION OF FODDS WITH IONIZING RADIATION Since the very beginning of discovery of radioactivity, attempts have been made to use energy of ionizing radiation for food preservation. But, after the World War II, more intensive investigations have been performed about the use of radiation as a new method of food preservation. In this paper, a review is presented of the use of ionizing radiation in food preservation, the way of effects of ionizing radiation on microorganisms in food, permitted doses of radiation for certain food of animal origin in Croatia, as well as the effects of such radiation on contaminated food. Key words: food, ionizing radiation Cijeli članak je dostupan samo u tiskanom izdanju ![]() |
![]() |
![]() ![]() Naslovnica ![]() Riječ urednice ![]() AKTUALNO ![]() Okrugli stol "Veterinarsko javno zdravstvo - jamstvo zdravlja potrošača" ![]() TEHNLOGIJA ![]() RAUCHFASER SYSTEM - jednostavno i dobro ![]() IZ LITERATURE I PRAKSE ![]() Trajne kobasice ![]() TRŽIŠTE MESA ![]() Poljska očekuje ulazak u članstvo Europske unije ![]() UZGOJ ŽIVOTINJA ![]() Uzgoj kunića ![]() KAKVOĆA MESA ![]() Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjetine ![]() ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ![]() ZNANSTVENI RAD ![]() Higijenska kakvoća proizvoda od jaja ![]() REVIJALNI RAD ![]() Geni za povećanu mišićavost ovaca i goveda ![]() REVIJALNI PRIKAZ ![]() Konzerviranje namirnica ionizacijskim zračenjem ![]() STRUČNI RAD ![]() Postupak s dlakavom divljači nakon odstrela, a u cilju poboljšanja održljivosti mesa divljači (divljačine) ![]() STRUČNI RAD ![]() Insekti uzročnici mijaza i njihovo suzbijanje ![]() Prikaz iz literature ![]() Obavijesti ![]() Upute autorima ![]() ![]()
|
![]() |
![]() MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU ![]() ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb |
![]() |