NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



GENI ZA POVEĆANU MIŠIĆAVOST OVACA I GOVEDA
I. CALLIPYGE GEN OVACA

Sušić, V., I. Karadjole



SAŽETAK

Cilj rada je iznijeti spoznaje o fenotipskim i genotipskim karakteristikama janjadi s callipyge genom. Callipyge gen (CLPG) je mutirana varijanta normalnog (clpg) gena koji se nalazi na distalnom dijelu 18. kromosoma nekih populacija ovaca. Odlike callipyge janjadi su bolje iskorištenje hrane i bolja klaonička kakvoća u odnosu na janjad bez mutiranog gena. Za ekonomsko iskorištenje tih odlika potrebno je riješiti i glavne manjkavosti - tvrdoću odnosno žilavost mesa. U tu svrhu istražuju se različiti postupci obrade mesa čija primjena neće značajnije povećati troškove proizvodnje i prerade, a omogućit će dobivanje proizvoda po ukusu potrošača.
Ključne riječi: callipyge gen, ovca, mišićavost, kakvoća mesa



SUMMARY

GENES FOR THE INCREASED MUSCULARITY OF SHEEP AND CATTLE

The purpose of the study is to show findings about fenotypical and genotypical characteristics of the lamb with callipyge gene. The callipyge gene (CLPG) is a mutated variant of a normal (clpg) gene which is found on a distal part of the 18th chromosome of some population of sheep. The characteristics of callipyge lamb are higher degree of food usage and better slaughterhouse qualities compared to the lamb without the mutated gene. In order to use these qualities economically it is necessary to solve the main defectiveness - toughness and sinewy quality of the meat. With this purpose different procedures of meat processing are studied. The application of these procedures will not considerably increase the production and processing expenses, and they will create products which suit consumers tastes.
Key words: callipyge gene, sheep, muscularity, meat quality


Cijeli članak je dostupan samo u tiskanom izdanju







Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Okrugli stol "Veterinarsko javno zdravstvo - jamstvo zdravlja potrošača"

TEHNLOGIJA

RAUCHFASER SYSTEM - jednostavno i dobro

IZ LITERATURE I PRAKSE

Trajne kobasice

TRŽIŠTE MESA

Poljska očekuje ulazak u članstvo Europske unije

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj kunića

KAKVOĆA MESA

Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjetine

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Higijenska kakvoća proizvoda od jaja

REVIJALNI RAD

Geni za povećanu mišićavost ovaca i goveda

REVIJALNI PRIKAZ

Konzerviranje namirnica ionizacijskim zračenjem

STRUČNI RAD

Postupak s dlakavom divljači nakon odstrela, a u cilju poboljšanja održljivosti mesa divljači (divljačine)

STRUČNI RAD

Insekti uzročnici mijaza i njihovo suzbijanje

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima




Ažurirano: 20. 1. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb