NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



IZRADA WEB STRANICA

Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...




UZGOJ ŽIVOTINJA

UZGOJ KUNIĆA (II)


Janječić, Z.
Dr.sc. Zlatko Janječić, docent, Agronomski fakultet Zagreb


Smještaj kunića i tehnološka oprema


Slika 1. Unutrašnjost zidanog objekta za uzgoj kunića




Slika 2. Tunelski tip uzgajališta kunića




 

Tablica 1. Karakteristike različitih tipova kaveza

Tip kaveza

Flat deck

Kalifornija
 

Baterija

Prednosti

Dobar pregled. Rad je brz i lakše se obavlja. Lagana izmjena zraka

Dobar pregled. Dobro korištenje prostora.

Mala ulaganja. Ograničena upotreba grijanja.

Nedostaci

Visoka cijena.

Povećani troškovi grijanja.

 

Ručno čišćenje.

Vrlo teško zapažanje i pregled. Teškoće u radu ventilacije.

 


Hranidba kunića

Tablica 2. – Hranidbene potrebe pojedinih kategorija kunića

Sastojci

Mirovanje

Graviditet

Laktacija

Tovljenici

S. bjelančevine,%

12-14

15-16

18-20

15-16

S. vlakna, %

15-16

14-15

11-12

13-14

Masti, %

3

3

3

3

ME, MJ/kg

9,2

10,5

11,3

10,5-10,8

Met.+cistin, %

0,60

0,60

0,60

0,60

Lizin, %

0,70

0,70

0,75

0,60

Arginin, %

0,90

0,90

0,80

0,90

Kalcij, %

0,40

0,80

1010

0,40

Fosfor, %

0,30

0,50

0,80

0,30

Natrij, %

0,20

0,40

0,40

0,60

Kalij, %

0,60

0,90

0,90

0,60

Vitamin A, IJ/kg

6000

12000

12000

6000

Vitamin D, IJ/kg

900

900

900

900

 

Tov kunića

Tablica.3. Porast mase tovljenika i potrošnja hrane

Starost (dani)

Prirast (g),
ukupno u dekadi

Dnevni prirast po dekadama

Živa vaga na kraju dekade

Potrošnja hrane (g)

Ukupno

1-10

90

9

150

-

-

10-20

150

15

300

-

-

20-30

230

23

530

600

600

30-40

310

31

840

1050

1650

40-50

460

46

1300

1150

2800

50-60

450

45

1750

1200

4000

60-70

410

41

2160

1250

5250

70-80

280

28

2440

1300

6550

80-90

210

21

2650

1300

7850

90-100

180

18

2830

1300

9150

 

Klanje kunića i obrada trupova

Klanje kunića odvija se pod nadzorom veterinarske inspekcije uz obavezan pregled prije klanja, nadzor klanja i obrade kunića te pregled mesa (slika 3.). Meso kunića se na tržište plasira u svježem ili smrznutom stanju, kao trup ili  rasječeno u osnovne dijelove. Pri rasijecanju pojedini dijelovi trupa su zastupljeni u omjeru: prednji dio 22–24 %, leđa 34–38 %, zadnji dio 32–36 % i  srce i jetra  5–7 %.





Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju






Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Europska legislativa

TEHNLOGIJA

Mesni sir

IZ LITERATURE I PRAKSE

Mikrobna fermentacija u proizvodnji trajnih kobasica

TRŽIŠTE MESA

Tržište svinja

Tržište goveda

TRŽIŠTE RIBA

Riba iz ribogojilišta

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj kunića (II)

ODABRANE STRANICE

Pravilnik o razvrstavanju poslovnih subjekata prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti

Brojnost stoke novih članica EU

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Ostaci sulfonamida u mesu peradi

REVIJALNI PRIKAZ

Tvrdo, suho i tamno meso (TST) - problem u proizvodnji i preradi junećeg mesa

STRUČNI RAD

Postupak s pernatom divljači nakon odstrjela - tradicionalni pristup

REVIJALNI PRIKAZ

Higijensko značenje histamina namirnicama

STRUČNI RAD

Higijensko sanitarni i zdravstveni kriteriji vode za piće i napajanje

Prikaz iz literature

Upute autorima

Obavijesti




Ažurirano: 6. 2. 2023.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica