NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



IZRADA WEB STRANICA

Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...




HIGIJENSKO ZNAČENJE HISTAMINA NAMIRNICAMA


Cvrtila1, Ž., L. Kozačinski1
1 Mr.sc. Željka Cvrtila, asistent, Dr.sc. Lidija Kozačinski, docent, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

SAŽETAK
U radu je opisano značenje nalaza histamina u namirnicama kao uzročnika otrovanja ljudi. Histaminsko
otrovanje ribama je često. Uzrokuju ga ribe iz porodica Scombridae, Scombrosocidae, Clupidae, Pomatomide, Coryphaenidae, Carangidae i Engraulidae. Treba naglasiti da je histamin termostabilan, pa ni temperatura od 120oC ne smanjuje količinu histamina u znatnoj mjeri. Prevencijske mjere uključuju, prije svega, nastojanja u smanjenju početnog mikrobiološkog onečišćenja ribe te njezino hlađenje (1-4oC), kontrolu temperature ribe, edukaciju uposlenih (ribara) i potrošača, te mjere veterinarskosanitarnog nadzora uz primjenu HACCP-sustava tijekom proizvodnje, pohrane, obrade, prerade i prometa ribe.
Ključne riječi: histamin, riba, otrovanje ljudi


SUMMARY
THE HYGIENIC IMPORTANCE OF HISTAMINE IN FOODSTUFFS
In the work it is presented importance of finding histamine in food as cause of poisoning humans. Histaminic poisoning from fish is very often. It is mostly caused by fishes from families Scombridae, Scombrosocidae, Clupidae, Pomatomide, Coryphaenidae, Carangidae i Engraulidae. It should be pointed out that histamine is thermo stabile and temperatures of 120oC don’t reduce the level of histamine significantly. Preventive measures include, first of all, efforts to reduce in the initial microbiological contamination of fish, cooling (1-4oC), control of fish temperature, education of employers (fishermen) and consumers, and veterinary-sanitary control measures together with use of HACCP system during production, storage, processing, and fish transport.
Key words: histamine, fish, poisoning





Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju







Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Europska legislativa

TEHNLOGIJA

Mesni sir

IZ LITERATURE I PRAKSE

Mikrobna fermentacija u proizvodnji trajnih kobasica

TRŽIŠTE MESA

Tržište svinja

Tržište goveda

TRŽIŠTE RIBA

Riba iz ribogojilišta

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj kunića (II)

ODABRANE STRANICE

Pravilnik o razvrstavanju poslovnih subjekata prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti

Brojnost stoke novih članica EU

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Ostaci sulfonamida u mesu peradi

REVIJALNI PRIKAZ

Tvrdo, suho i tamno meso (TST) - problem u proizvodnji i preradi junećeg mesa

STRUČNI RAD

Postupak s pernatom divljači nakon odstrjela - tradicionalni pristup

REVIJALNI PRIKAZ

Higijensko značenje histamina namirnicama

STRUČNI RAD

Higijensko sanitarni i zdravstveni kriteriji vode za piće i napajanje

Prikaz iz literature

Upute autorima

Obavijesti




Ažurirano: 5. 10. 2022.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica