NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



 
ODABRANE STRANICE
Više o tome; www.poslovniforum.hr

AKTUALNO STANJE U SVINJOGOJSTVU


Osnovna karakteristika svinjogojstva je permanentno variranje i uglavnom opadanje opsega proizvodnje uz istovremeno ozbiljno pogoršanje svih naturalnih pokazatelja. Na većini velikih svinjogojilišta proizvodnja je zadržana uz manje ili veće smanjenje opsega, dok je veliki broj malih proizvođača na privatnom sektoru prestao s proizvodnjom bez realne šanse da je ponovo zasnuje.

Poseban problem predstavlja smanjenje broja krmača i suprasnih nazimica,a pri tome treba napomenuti da je riječ i o jedinkama visoke plodnosti, brzog porasta, jednostrano selekcioniranih na visok prinos mesa s malim utroškom hrane i istovremeno jedinkama slabih adaptivnih vrijednosti, to jest nesposobnih da opstanu u lošim uvjetima držanja neodgovarajućih mikroklimatskih čimbenika i neadekvatne ishrane. Krajnji rezultat svega ovog je ostvarivanje prosječne proizvodnje od samo 12,7 tovljenika po krmači godišnje, prosječne tjelesne mase od oko 80 kg. U ovakvim uvjetima utrošak hrane se neminovno povećava. Samo po osnovu produženog tova za oko 30 dana utrošak hrane po tovljeniku se povećava za preko 20 kg.

... U neadekvatnim svinjogojilištima i na malim gospodarstvima koja ne ulažu u tehnologiju i znanje, česte su i pojave bolesti svinja.

...Uzgoj svinja trebalo bi zasnivati na odgovarajućem i stabilnom uzgojnom selekcijskom programu, u svinjogojilištima visoke tehnologije i sanitarnih uvjeta, koji bi realizirali zainteresirani i obrazovani poljoprivrednici pod kontrolom dobro pripremljenih i opremljenih stručnih službi. Ovakvim pristupom bili bi otklonjeni ili značajno amortizirani svi čimbenici koji se nepovoljno odražavaju na proizvodnju i zdravstveno stanje svinja.

...Važno je maksimalno poboljšati uvjete držanja kroz ozbiljne adaptacije postojećih svinjogojilišta i gradnje novih objekata radi osiguranja smještaja i njege primjerene fiziološkim i etološkim zahtjevima svinja u skladu s međunarodnom konvencijom o zaštiti životinja držanih iz ekonomskih razloga.


Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju









Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu

TEHNLOGIJA

Baza za izvrstan mesni pripravak

IZ LITERATURE I PRAKSE

Drniški pršut

ODABRANE STRANICE

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda

Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi

TRŽIŠTE MESA

Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g.

Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ulova


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENA BILJEŠKA

Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine

ZNANSTVENI RAD

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

STRUČNI RAD

pH vrijednost - važan parametar kakvoće

STRUČNI RAD

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter"

STRUČNI RAD

Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine?

Prikaz iz literature

Upute autorima




Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb