NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMUIZRADA WEB STRANICA

Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... 
Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

Janječić1, Z.

Dok se je proizvodnja pilećeg mesa od 1993. godine povećala za više od 50 %, dramatično povećanje od skoro 90 % u proizvodnji mesa pataka jedva je zabilježeno. Trend povećanja proizvodnje purećeg mesa također je tekao prema gore ali sporije, porast je od 1993. godine iznosio manje od 30 %.


Premda je u svim sektorima proizvodnje mesa peradi u posljednjim godinama zabilježeno povećanje, niti jedan sektor nije bio blizu tako spektakularnom porastu proizvodnje kao što je to bilo u sektoru proizvodnje mesa pataka.

Između 1993. i 2002. godine zabilježen je porast za oko 90 %, od 1.71 milijuna tona do 3.21 milijuna tona koliko je zabilježeno prošle godine. U istom periodu, proizvodnja pilećeg mesa povećana je za 53 %, od 41.4 milijuna tona na 63.4 milijuna tona dok je porast u sektoru proizvodnje purećeg mesa tekao znatno sporije (porast od točno 27 %), od 4.08 do 5.17 milijuna tona.

Dakle, u navedenom je periodu, na razini svjetske proizvodnje, razlika u proizvodnji mesa pataka iznosila oko 2.37 milijuna tona, dok je razlika u proizvodnji mesa purana iznosila oko 1.96. milijuna tona.
Broj zaklanih purana u Svijetu prošle je godine skoro dostigao rekord iz 2001. godine, a koji je iznosio 662 milijuna komada.

Kako je prikazano u tablici 1., svjetska proizvodnja purećeg mesa je gotovo u cijelosti koncentrirana (oko 90 %) u Sjevernoj i Srednjoj Americi te Europi. Od 305 milijuna purana zaklanih u Sjevernoj i Srednjoj Americi prošle godine, oko 90 % je bilo u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Uz to, u Meksiku je u promatranom periodu udvostručena proizvodnja purećeg mesa.

Tablica 1. Svjetska proizvodnja purećeg mesa (u milijunima tona) i broj zaklanih purana u Svijetu (u milijunima)

Tablica 2. Svjetska proizvodnja pačjeg mesa (u milijunima tona) i broj zaklanih pataka u Svijetu (u milijunima)Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju
1 Dr.sc. Zlatko Janejčić, docent, Agronomski fakultet ZagrebNaslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu

TEHNLOGIJA

Baza za izvrstan mesni pripravak

IZ LITERATURE I PRAKSE

Drniški pršut

ODABRANE STRANICE

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda

Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi

TRŽIŠTE MESA

Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g.

Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ulova


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENA BILJEŠKA

Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine

ZNANSTVENI RAD

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

STRUČNI RAD

pH vrijednost - važan parametar kakvoće

STRUČNI RAD

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter"

STRUČNI RAD

Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine?

Prikaz iz literature

Upute autorima
Ažurirano: 29. 11. 2022.MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica