POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 













 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



 
Znanstveni rad

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

B. Habrun1, M. Mitak2

SAŽETAK

Tijekom 2001. i 2002. god. u Odjelu za bakteriologiju Hrvatskog veterinarskog instituta kulturelno je pretraženo 265 skupnih uzoraka fecesa peradi metodama u skladu sa standardnim metodama. Iz 249 uzorka nisu izdvojeni pripadnici roda Salmonella. U 16 pretraženih uzoraka koji su potjecali s 1 farme izdvojena je Salmonella enteritidis serovarovi Enteritidis i Hadar.
Za izdvajanje smo nakon predobogaćenja koristili tri različita selektivna bujona: tetrationat bujon, selenit cistin bujon i Rappaport Vassiliadis bujon. Te smo bujone nakon inkubacije precijepili na XLD i Rambach agar. Najslabiji rezultati postignuti su korištenjem tetrationat bujona (2 ili 12.5% izdvajanja Salmonella spp preko XLD agara i 5 ili 31% izdvajanja preko Rambach agara). Korištenje selenit cistin bujona pokazalo se pouzdanijim (4 ili 25% izdvajanja preko XLD agara i 12 ili 87.5% izdvajanja preko Rambach agara), a najpouzdaniji se pokazao Rappaport Vassiliadis bojon (7 ili 44 % izdvajanja preko XLD agara i 16 ili 100 izdvajanja preko Rambach agara). Rambach agar pokazao se puno osjetljivijim od XLD agara. U kulturelnom izdvajanju Salmonella spp. treba obvezno koristiti predobogaćenje, dva različita selektivna bujona i dva različita selektivna i diferencijalna agara. Tetrationat bujon uz 24 h inkubacije nije pouzdan za izdvajanje Salmonella spp. iz fecesa.
Ključne riječi: Salmonella, feces, izolacija

SUMMARY

MONITORING FOR FECAL SALMONELLA SPP. IN POULTRY

During 2001 and 2002, 265 pooled poultry feces samples were examined at the Department of Bacteriology, Croatian Veterinary Institute, by standard culture methods. No bacteria of the genus Salmonella were isolated in 249 samples.
Salmonella enteritidis serotypes Enteritidis and Hadar were isolated from 16 samples, all of them originating from one farm. Upon enrichment, three different selective broths, i.e. tetrathionate broth, selenite cystine broth and Rappaport Vassiliadis broth, inoculated on xylose-lysine-deoxycholate (XLD) and Rambach agars after incubation, were used for isolation. Poorest results were obtained by use of tetrathionate broth (2 or 12.5% Salmonella spp. isolation on XLD agar and 5 or 31% isolation on Rambach agar). Selenite cystine broth proved more reliable (4 or 25% isolation on XLD agar and 12 or 87.5% isolation on Rambach agar). Rappaport Vassiliadis broth yielded best results (7 or 44% isolation on XLD agar and 16 or 100% isolation on Rambach agar). Rambach agar showed a considerably higher sensitivity than XLD agar. Enrichment, two different selective broths, and two different selective and differential agars should be used on culture isolation of Salmonella spp. Tetrathionate broth with 24 houts incubation is not a reliable medium for Salmonella spp. isolation from feces.

KEY WORDS: Salmonella, feces, isolation



* Rad je prezentiran na V. simpoziju s međunarodnim sudjelovanjem Peradarski dani 2003.




Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju




1 Dr.sc. Boris Habrun, Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju Savska c. 143, 10000 Zagreb, E-mail: habrun@veinst.hr

2
Dr.sc. Mario Mitak, Hrvatski veterinarski institut, Odjel za kontrolu krmiva i hranidbu, Savska c. 143, 10000 Zagreb













Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu

TEHNLOGIJA

Baza za izvrstan mesni pripravak

IZ LITERATURE I PRAKSE

Drniški pršut

ODABRANE STRANICE

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda

Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi

TRŽIŠTE MESA

Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g.

Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ulova


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENA BILJEŠKA

Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine

ZNANSTVENI RAD

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

STRUČNI RAD

pH vrijednost - važan parametar kakvoće

STRUČNI RAD

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter"

STRUČNI RAD

Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine?

Prikaz iz literature

Upute autorima




Ažurirano: 23. 9. 2019.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb