GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
Znanstveni rad Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi B. Habrun1, M. Mitak2 SAŽETAK Tijekom 2001. i 2002. god. u Odjelu za bakteriologiju Hrvatskog veterinarskog instituta kulturelno je pretraženo 265 skupnih uzoraka fecesa peradi metodama u skladu sa standardnim metodama. Iz 249 uzorka nisu izdvojeni pripadnici roda Salmonella. U 16 pretraženih uzoraka koji su potjecali s 1 farme izdvojena je Salmonella enteritidis serovarovi Enteritidis i Hadar. Za izdvajanje smo nakon predobogaćenja koristili tri različita selektivna bujona: tetrationat bujon, selenit cistin bujon i Rappaport Vassiliadis bujon. Te smo bujone nakon inkubacije precijepili na XLD i Rambach agar. Najslabiji rezultati postignuti su korištenjem tetrationat bujona (2 ili 12.5% izdvajanja Salmonella spp preko XLD agara i 5 ili 31% izdvajanja preko Rambach agara). Korištenje selenit cistin bujona pokazalo se pouzdanijim (4 ili 25% izdvajanja preko XLD agara i 12 ili 87.5% izdvajanja preko Rambach agara), a najpouzdaniji se pokazao Rappaport Vassiliadis bojon (7 ili 44 % izdvajanja preko XLD agara i 16 ili 100 izdvajanja preko Rambach agara). Rambach agar pokazao se puno osjetljivijim od XLD agara. U kulturelnom izdvajanju Salmonella spp. treba obvezno koristiti predobogaćenje, dva različita selektivna bujona i dva različita selektivna i diferencijalna agara. Tetrationat bujon uz 24 h inkubacije nije pouzdan za izdvajanje Salmonella spp. iz fecesa. Ključne riječi: Salmonella, feces, izolacija SUMMARY MONITORING FOR FECAL SALMONELLA SPP. IN POULTRY During 2001 and 2002, 265 pooled poultry feces samples were examined at the Department of Bacteriology, Croatian Veterinary Institute, by standard culture methods. No bacteria of the genus Salmonella were isolated in 249 samples. Salmonella enteritidis serotypes Enteritidis and Hadar were isolated from 16 samples, all of them originating from one farm. Upon enrichment, three different selective broths, i.e. tetrathionate broth, selenite cystine broth and Rappaport Vassiliadis broth, inoculated on xylose-lysine-deoxycholate (XLD) and Rambach agars after incubation, were used for isolation. Poorest results were obtained by use of tetrathionate broth (2 or 12.5% Salmonella spp. isolation on XLD agar and 5 or 31% isolation on Rambach agar). Selenite cystine broth proved more reliable (4 or 25% isolation on XLD agar and 12 or 87.5% isolation on Rambach agar). Rappaport Vassiliadis broth yielded best results (7 or 44% isolation on XLD agar and 16 or 100% isolation on Rambach agar). Rambach agar showed a considerably higher sensitivity than XLD agar. Enrichment, two different selective broths, and two different selective and differential agars should be used on culture isolation of Salmonella spp. Tetrathionate broth with 24 houts incubation is not a reliable medium for Salmonella spp. isolation from feces. KEY WORDS: Salmonella, feces, isolation * Rad je prezentiran na V. simpoziju s međunarodnim sudjelovanjem Peradarski dani 2003. Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju 1 Dr.sc. Boris Habrun, Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju Savska c. 143, 10000 Zagreb, E-mail: habrun@veinst.hr 2 Dr.sc. Mario Mitak, Hrvatski veterinarski institut, Odjel za kontrolu krmiva i hranidbu, Savska c. 143, 10000 Zagreb |
Naslovnica Riječ urednice AKTUALNO Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu TEHNLOGIJA Baza za izvrstan mesni pripravak IZ LITERATURE I PRAKSE Drniški pršut ODABRANE STRANICE Aktualno stanje u svinjogojstvu Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi TRŽIŠTE MESA Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g. Svjetski porast proizvodnje mesa pataka TRŽIŠTE RIBA Slatkovodna riba iz ribogojilišta Morska riba iz ribogojilišta Morska riba iz ulova ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENA BILJEŠKA Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine ZNANSTVENI RAD Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi STRUČNI RAD pH vrijednost - važan parametar kakvoće STRUČNI RAD Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter" STRUČNI RAD Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine? Prikaz iz literature Upute autorima
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |