NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



 

ODABRANE STRANICE
Izvor Meatnews Daily News; Meat Processing Magazine
http://www.meatnews.com

OZNAKA SIGURNOSTI


Ured za sigurnost hrane u Irskoj (Food Safety Authority of Ireland; FSAI) izdao je nova odobrenja za rad malim pogonima za preradu mesa. Do sada su mali mesoprerađivački pogoni na tržište stavljali svoje proizvode bez oznaka, i time bili u nepovoljnom položaju u odnosu na velike proizvodne pogone. Uvjet za izdavanje odobrenja bio je da se proizvodnja i prerada mesa odvija u skladu s propisima.

Isticanje trokutaste oznake na mesnim proizvodima omogućit će trgovcima i dobavljačima lakšu identifikaciju proizvoda koji potječu iz malih mesoprerađivačkih pogona u Irskoj. Ona označuje da su klaonice i pogoni za proizvodnju mesa odobreni i pod nadzorom inspekcije. Do sada su samo veliki, industrijski mesoprerađivački pogoni s izvoznom dozvolom mogli osigurati oznaku odobrenja od strane Ministarstva poljoprivrede i hrane (Department of Agriculture and Food).

Peter Whelan iz FSAI ističe kako je ova inicijativa dio kontinuiranog razvojnog procesa mesoprerađivačke industrije u Irskoj. Trokutasta oznaka primjenjuje se u domaćim, malim mesoprerađivačkim pogonima koji opskrbljuju domaće tržište, a ovalna oznaka u većim pogonima koji imaju izvoznu dozvolu, a svoje proizvode mogu prodavati i na lokalnom tržištu. Whelan naglašava da takva oznaka kvalitete daje malim proizvođačima mogućnost da dokažu potrošačima kako su njihovi proizvodi isto tako sigurni kao i proizvodi iz velikih izvoznih objekata.

Trgovci i dobavljači također mogu biti sigurni da proizvodi koji nose trokutastu oznaku zadovoljavaju visoke standarde kakvoće kao i proizvodi s ovalnom oznakom.
Isticanje različitih oznaka, dakle, dovodi se u vezu s tržištem (domaće ili izvozno) jer su proizvodi i malih i velikih proizvođača pod nadzorom službenih tijela ovlaštenih od strane ministarstva i FSAI.

 

Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju







Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu

TEHNLOGIJA

Baza za izvrstan mesni pripravak

IZ LITERATURE I PRAKSE

Drniški pršut

ODABRANE STRANICE

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda

Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi

TRŽIŠTE MESA

Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g.

Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ulova


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENA BILJEŠKA

Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine

ZNANSTVENI RAD

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

STRUČNI RAD

pH vrijednost - važan parametar kakvoće

STRUČNI RAD

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter"

STRUČNI RAD

Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine?

Prikaz iz literature

Upute autorima




Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb