NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



 
Stručni rad

UTJEČE LI POSTUPAK S JELENIMA PRIJE KLANJA NA KVALITETU DIVLJAČINE?

Konjević, D.

Sažetak

Iako farmski uzgoj jelenske divljači u Republici Hrvatskoj ne postoji u punom smislu riječi, za očekivati je skori razvitak te perspektivne proizvodnje. Upravo stoga je i cilj ove rasprave ponuditi određene smjernice u manipulaciji sa divljači. Postupak prije klanja predstavlja znatan izvor stresa po životinju te samim time ima određene implikacije na kakvoću mesa. Poseban problem predstavlja manipulacija sa divljači koja zahtjeva odgovarajući, specifičan pristup. Poštivanje spomenutih smjernica pozitivno se odražava na kakvoću mesa, a posebice na sve aktualnije pitanje dobrobiti životinja u farmskom uzgoju.
Ključne riječi: jelenska divljač, farmski uzgoj, stres, kakvoća mesa, dobrobit

Summary

IS VENISON QUALITY AFFECTED BY PRESLAUGHTER HANDLING WITH DEER?

Even though deer farming in full meaning of the word does not exist in the Republic of Croatia, it is quite realistic to expect soon development of this perspective production. The aim of this discussion is to offer certain guidelines in manipulation with game. Preslaughtering handling is a significant source of stress for animal, and by that has certain implications on meat quality. Manipulation with game is special problem, which demands proper, specific admission. Obeying the mentioned guidelines has a positive reflex on meat quality, and especially on more and more accurate question of animal welfare in intensive rearing systems.
Key words: deer game, intensive rearing, stress, meat quality, welfare




Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju




Dean Konjević, dr. vet. med., znanstveni novak, Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb. E-mail: dean.konjevic@vef.hr









Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Početak osnivanja Hrvatske Agencije za hranu

TEHNLOGIJA

Baza za izvrstan mesni pripravak

IZ LITERATURE I PRAKSE

Drniški pršut

ODABRANE STRANICE

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Oznaka sigurnosti mesnih proizvoda

Velika Britanija: Prodaja mesa peradi neupotrebljivog za prehranu ljudi

TRŽIŠTE MESA

Stanje na europskom i hrvatskom tržištu svinja u 2002. g.

Svjetski porast proizvodnje mesa pataka

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ribogojilišta

Morska riba iz ulova


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENA BILJEŠKA

Zastupljenost različitih vrsta bjelančevina animalnog porijekla u mesnim proizvodima i stočnoj hrani u periodu 1997 - 2002 godine

ZNANSTVENI RAD

Praćenje pojavnosti bakterija roda Salmonella u izmetu peradi

STRUČNI RAD

pH vrijednost - važan parametar kakvoće

STRUČNI RAD

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "Torrymeter"

STRUČNI RAD

Utječe li postupak s jelenima prije klanja na kvalitetu divljačine?

Prikaz iz literature

Upute autorima




Ažurirano: 3. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb