GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER THE INFLUENCE OF STUNNING ELECTRICAL CURRENT ON THE QUALITY OF BROILER CHICKENS Nagy, J.1 , P. Popelka1 , J. Korimová1 , K. Hussein1 Summary The influence of stunning electrical current on the hygiene quality of broiler chickens was followed. Thirty nine broiler chickens were divided into four groups (I. = 10 birds, II. = 10 birds, III. = 10 birds, and IV. = 9 birds). The birds in each group were stunned by various volume of electrical current (I. - 90 mA, II. – 100 mA, III. - 110 mA, IV. – 120 mA). Immediately after the stunning, the corneal and comb reflexes, and blood losses were evaluated. Laboratory examinations were focused on the evaluation of haemorrhages in breast and thigh muscles, weight losses during the storage of meat at fridge temperature, the pH value in breast and thigh muscles, the lactic acid concentration in breast and thigh muscles, and the remission of breast and thigh muscles. The results achieved showed that an electrical current of 120 mA was sufficient for poultry stunning according to the principles of animal welfare, and didn't negatively influence the hygiene quality of poultry carcasses. Key words: broiler chickens, stunning, electrical current ORIGINALNI ZNANSTVENI RAD Utjecaj omamljivanja električnom strujom na kakvoću brojlera Sažetak Istraživan je utjecaj omamljivanja električnom strujom na kakvoću brojlera. Uzorci (39 brojlera) su podijeljeni u četiri grupe ( I = 10 pilića, II = 10 pilića, III = pilića, i IV = 9 pilića). Pilići pojedinih skupina bili su omamljeni električnom strujom različite jačine (I-90 mA, II- 100mA, III- 110 mA i IV- 120mA).Odmah nakon omamljivanja, procijenjeni su refleksi rožnice i kreste, te gubici krvi. Laboratorijska ispitivanja su se usredotočila na procjenu krvarenja u prsnim i bedrenim mišićima, gubitak težine za vrijeme pohrane mesa na temperaturi hladnjaka, pH vrijednosti u prsnim i bedrenim mišićima, koncentracija mliječne kiseline u prsnim i bedrenim mišićima, te opuštanje prsnih i bedrenih mišića. Dobiveni rezultati pokazali su da je električna struja od 120 mA dovoljna za omamljivanje peradi u skladu s načelima za dobrobit životinja, te da nije negativno utjecala na kakvoću trupa peradi. Ključne riječi: brojleri, omamljivanje, električna struja. Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju 1 Doc. MVDr. Jozef Nagy, MVDr. Peter Popelka, MVDr. Ludmila Korimová, MVDr Khaled Hussein Department of Food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenského 73, Košice, Slovakia |
Naslovnica Riječ urednice AKTUALNO "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno Hrvatsko" TEHNLOGIJA Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (I) IZ LITERATURE I PRAKSE Aktivitet vode (aw) kao čimbenik održivosti mesa SVIJET OKO NAS Mađarska preuzima vodstvo TRŽIŠTE MESA Tržište svinja Tržište goveda TRŽIŠTE RIBE Slatkovodna riba u uzgajalištima Morska riba u uzgajalištima ODABRANE STRANICE Iz Zakona o zaštiti potrošača (NN RH broj 96/2003) UZGOJ ŽIVOTINJA Uzgoj pernate divljači - fazan ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ORGINALNI ZNANSTVENI RAD Utjecaj omamljivanja strujom na kakvoću brojlera PRETHODNO PRIOPĆENJE Higijenska ispravnost polutrajnih kobasica STRUČNI RAD Čišćenje i dezinfekcija u mesnoj industriji REVIJALNI PRIKAZ Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica REVIJALNI PRIKAZ Brze metode za određivanje mikroorganizama u namirnicama Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima IN MEMORIAM
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |