POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 













 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



ORIGINAL SCIENTIFIC PAPER

THE INFLUENCE OF STUNNING ELECTRICAL CURRENT ON THE QUALITY OF BROILER CHICKENS

Nagy, J.1 , P. Popelka1 , J. Korimová1 , K. Hussein1

Summary

The influence of stunning electrical current on the hygiene quality of broiler chickens was followed. Thirty nine broiler chickens were divided into four groups (I. = 10 birds, II. = 10 birds, III. = 10 birds, and IV. = 9 birds). The birds in each group were stunned by various volume of electrical current (I. - 90 mA, II. – 100 mA, III. - 110 mA, IV. – 120 mA). Immediately after the stunning, the corneal and comb reflexes, and blood losses were evaluated. Laboratory examinations were focused on the evaluation of haemorrhages in breast and thigh muscles, weight losses during the storage of meat at fridge temperature, the pH value in breast and thigh muscles, the lactic acid concentration in breast and thigh muscles, and the remission of breast and thigh muscles.
The results achieved showed that an electrical current of 120 mA was sufficient for poultry stunning according to the principles of animal welfare, and didn't negatively influence the hygiene quality of poultry carcasses.

Key words: broiler chickens, stunning, electrical current



ORIGINALNI ZNANSTVENI RAD

Utjecaj omamljivanja električnom strujom na kakvoću brojlera

Sažetak

Istraživan je utjecaj omamljivanja električnom strujom na kakvoću brojlera. Uzorci (39 brojlera) su podijeljeni u četiri grupe ( I = 10 pilića, II = 10 pilića, III = pilića, i IV = 9 pilića). Pilići pojedinih skupina bili su omamljeni električnom strujom različite jačine (I-90 mA, II- 100mA, III- 110 mA i IV- 120mA).Odmah nakon omamljivanja, procijenjeni su refleksi rožnice i kreste, te gubici krvi. Laboratorijska ispitivanja su se usredotočila na procjenu krvarenja u prsnim i bedrenim mišićima, gubitak težine za vrijeme pohrane mesa na temperaturi hladnjaka, pH vrijednosti u prsnim i bedrenim mišićima, koncentracija mliječne kiseline u prsnim i bedrenim mišićima, te opuštanje prsnih i bedrenih mišića.
Dobiveni rezultati pokazali su da je električna struja od 120 mA dovoljna za omamljivanje peradi u skladu s načelima za dobrobit životinja, te da nije negativno utjecala na kakvoću trupa peradi.

Ključne riječi: brojleri, omamljivanje, električna struja.



 Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju






1 Doc. MVDr. Jozef Nagy, MVDr. Peter Popelka, MVDr. Ludmila Korimová, MVDr Khaled Hussein Department of Food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenského 73, Košice, Slovakia






Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

"Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno Hrvatsko"

TEHNLOGIJA

Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (I)

IZ LITERATURE I PRAKSE

Aktivitet vode (aw) kao čimbenik održivosti mesa

SVIJET OKO NAS

Mađarska preuzima vodstvo

TRŽIŠTE MESA

Tržište svinja

Tržište goveda

TRŽIŠTE RIBE

Slatkovodna riba u uzgajalištima

Morska riba u uzgajalištima

ODABRANE STRANICE

Iz Zakona o zaštiti potrošača (NN RH broj 96/2003)

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj pernate divljači - fazan

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ORGINALNI ZNANSTVENI RAD

Utjecaj omamljivanja strujom na kakvoću brojlera

PRETHODNO PRIOPĆENJE

Higijenska ispravnost polutrajnih kobasica

STRUČNI RAD

Čišćenje i dezinfekcija u mesnoj industriji

REVIJALNI PRIKAZ

Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica

REVIJALNI PRIKAZ

Brze metode za određivanje mikroorganizama u namirnicama

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima

IN MEMORIAM





Ažurirano: 15. 12. 2019.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb