NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



REVIJALNI PRIKAZ

BRZE METODE ZA ODREĐIVANJE MIKROORGANIZAMA U NAMIRNICAMA

Orlić1, S., S. Redžepović1, L. Iacumin2, G. Comi2

Sažetak

Proširenje tržišta na svjetskoj razini promijenilo je prehrambene navike ljudi, ali je stvorilo i određene higijensko-sanitarne probleme. Patogeni mikroorganizmi, koje su do tada smatrani rijetkošću u nekim zemljama, proširili su se i u te zemlje. Ovo je dovelo do sve intenzivnije kontrole kakvoće i higijene namirnica. Tradicionalne metode za određivanje mikroorganizama u namirnicama su dugotrajne i nisu mogle dati brze i sigurne rezultate. Razvoj molekularne mikrobiologije i saznanja o DNK doveo je do sve češćeg korištenja novih metoda koje omogućuju brze i usporedive rezultate s tradicionalnim metodama.

Ključne riječi: ubrzane metode, mikroorganizmi, kontrola, namirnice



REVIEW PAPER

Summary

Rapid analysis methods for the detection of microorganisms in food.
Intensification of market between countries has led to changes in eating habits, but has brought with it problems of a hygiene-sanitary nature. Pathogenic considered endemic in some countries have spread also to countries considered up to now immune. This has led to stricter checking of food products. Traditional methods for the determination of microorganisms are time consuming and they are not good way to achieve fast and comparable results. Recently, molecular methods and knowledge of DNA have been extensively applied to food microbiological control. This new methods give fast i comparable results with traditional methods.

Key words: fast methods, microorganisms, control, food




  Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju






1 Mr.sc. Sandi Orlić, asistent; dr.sc. Sulejman Redžepović, redoviti profesor, Zavod za mikrobiologiju, Agronosmki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
2 Dr. Lucilla Iacumin; Dr. Giuseppe Comi, Dipartimento di Scienzie degli Alimenti, facolta di Agraria, Universita di Udine, via Maragoni 97, Udine











Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

"Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno Hrvatsko"

TEHNLOGIJA

Soljenje u proizvodnji trajnih proizvoda (I)

IZ LITERATURE I PRAKSE

Aktivitet vode (aw) kao čimbenik održivosti mesa

SVIJET OKO NAS

Mađarska preuzima vodstvo

TRŽIŠTE MESA

Tržište svinja

Tržište goveda

TRŽIŠTE RIBE

Slatkovodna riba u uzgajalištima

Morska riba u uzgajalištima

ODABRANE STRANICE

Iz Zakona o zaštiti potrošača (NN RH broj 96/2003)

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj pernate divljači - fazan

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ORGINALNI ZNANSTVENI RAD

Utjecaj omamljivanja strujom na kakvoću brojlera

PRETHODNO PRIOPĆENJE

Higijenska ispravnost polutrajnih kobasica

STRUČNI RAD

Čišćenje i dezinfekcija u mesnoj industriji

REVIJALNI PRIKAZ

Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica

REVIJALNI PRIKAZ

Brze metode za određivanje mikroorganizama u namirnicama

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima

IN MEMORIAM





Ažurirano: 1. 3. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb