GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
PRESJEK PROIZVODA ULOGA STROJA ZA MLJEVENJE MESA U PRERADI Usitnjavanje mesa na željenu granulaciju (ili na onu koja je propisana recepturom) pri proizvodnji polutrajnih proizvoda nije samo neizbježna operacija već o kvaliteti mljevenja ovisi i izgled presjeka proizvoda, te njegova atraktivnost u trenutku prodaje. Oni koji rade u proizvodnom pogonu zaboravljaju često ovu izravnu povezanost načina mljevenja i izgleda gotovog proizvoda, a svaka nepravilnost povlači za sobom probleme u toplin skoj obradi kobasica s rizikom izdvajanja masnoće. Uzroci se onda obično traže u začinima i aditivima, pa se poseže za dodatnim sredstvima vezanja što u konačnici poskupljuje proizvod. Pogledajmo redom pravilan i nepravilan način rada pri svakoj fazi proizvodnje nadjeva, pa ćemo se uvjeriti u istinitost tvrdnji iznesenih na početku teksta. 1. MLJEVENJE SIROVINE Slika 1.a. Pravilno mljevena masa Slika 1.b. Nepravilno mljevena masa 2. NADIJEVANJE SIROVINE U OVITAK Slika 2.a. Pravilno nadijevanje Slika 2.b. Pogrešno nadijevanje Slika 3. Izgled površine kobasica (jasna – mutna) Slika 4. Kobasice nakon toplinske obrade Slika 5.Kobasice nakon skladištenja Slika 6. a. Odvajanje ovitka od nadjeva - ispravno Slika 6.b. Odvajanje ovitak od nadjeva - pogrešno Što je to onda s našim noževima i reznim pločama koje čine komplet za mljevenje mesa u kučištima industrijskih strojeva? Osim što nisu redovito naoštreni, važno je da se kod oštrenja na planskoj brusilici oštre i rezni nož i ploča zajedno. U kućištu stroja za mljevenje mesa (“vuk”, njem. “der Wolf”), dobro i pravilno naoštren nož potpuno nasjeda na reznu ploču što se baš pri oštrenju noža i ploče može vidjeti. Nadalje, treba znati da je za pojedine proizvode stroj za mljevenje mesa zadnja operacija prije punjenja u ovitke, a ne uvijek kuter. Tim više je važno da noževi i ploče budu dobro naoštreni. Stroj za mljevenje mesa može imati funkciju odvajanja vezivnog tkiva od mesa kod mljevenja, čime se racionalizira postupak pripreme mesa za preradu i štedi vrijeme. Ovakav uređaj nazvan TURBO-TRENNSET može se montirati na svaki stroj za mljevenje mesa. Kod strojeva novijeg datuma uređaj je već tvornički ugrađen. Slika 7. Noževi za rezanje i ploče Slika 8. Dijelovi uređaja TURBO-TRENNSET (1) prva rezna ploča s kliznim ležajem (2) križni nož (3) gruba rezna ploča 8 mm (4) nož za odvajanje žila (5) fi na rezna ploča 1,5-6 mm – standardna (6) uređaj za odvajanje (6a) križni oslonac (6b) cijev za odvajanje (6c) cijev za regulaciju mljevenja (6d) zatvarač (7) plastična cijev za izdvajanje vezivnog tkiva (8) kao alternativa za plastičnu cijev (7) Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju |
Naslovnica Riječ urednice AKTUALNO Veterinarsko-sanitarni uvjeti za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla TEHNLOGIJA Uloga stroja za mljevenje mesa u preradi IZ LITERATURE I PRAKSE Standardni sanitacijski operativni program (SSOP’s) Salamureno meso i zdravlje ljudi ODABRANE STRANICE Inspekcijske kontrole u prometu mesom i mesnim prerađevinama TRŽIŠTE MESA Tržište goveda Tržište svinja TRŽIŠTE RIBA Slatkovodna riba u ribogojilištima Morska riba u ribogojilištima ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu STRUČNI RAD Bakteriološka ispravnost pačjih jaja STRUČNI RAD Bakteriološka ispravnost proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa REVIJALNI PRIKAZ Histamin u mesu i mesnim proizvodima AUTORSKI PREGLED Boja mesa - važan parametar kakvoće Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |