NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU




Inspekcijske kontrole u prometu mesom i mesnim prerađevinama


Inspekcijska kontrola u prometu mesom i mesnim prerađevinama koju su ovlašteni obavljati gospodarski inspektori Državnog inspektorata podrazumijeva kontrolu legaliteta odnosno kontroliranje ima li stoka, perad i divljač u proizvodnji dokumente koji sirovini daju legitimitet.

Ti dokumenti su: odobrenje za klanje i svjedodžba o zdravstvenoj ispravnosti. Te ključne dokumente izdaje ovlaštena veterinarska organizacija. U proizvodnji ovlasti gospodarskog inspektora tu prestaju i ponovno nastupaju kod kontrole mesa pri njegovom stavljanju u promet (prodavaonice mesa i mesnih prerađevina). U prodavaonicama inspektori Državnog inspektorata imaju ovlasti kontrolirati kakvoću mesa, knjigu popisa o nabavi i prodaji robe te deklariranje robe sukladno propisu.
Dakle, odobrenje za klanje na osnovi nalaza daje ovlašteni veterinar, također nadzor nad dokazivanjem podrijetla stoke namijenjene za klanje vrše veterinarski inspektori, izdavanje odobrenja za klanje i svih dokumenata kojima se odobrava stavljanje mesa u promet (dakle svih dokumenata koji meso prate od klaonice do prodavaonice) u nadležnosti je Veterinarske inspekcije.
Zdravstvena ispravnost namirnica na tržištu je u nadležnosti sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

Izvor: Priopćenja za javnost Državnog inspektorata





Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju










Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Veterinarsko-sanitarni uvjeti za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla

TEHNLOGIJA

Uloga stroja za mljevenje mesa u preradi

IZ LITERATURE I PRAKSE

Standardni sanitacijski operativni program (SSOP’s)

Salamureno meso i zdravlje ljudi
ODABRANE STRANICE

Inspekcijske kontrole u prometu mesom i mesnim prerađevinama

TRŽIŠTE MESA

Tržište goveda

Tržište svinja

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba u ribogojilištima

Morska riba u ribogojilištima

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu

STRUČNI RAD

Bakteriološka ispravnost pačjih jaja

STRUČNI RAD

Bakteriološka ispravnost proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa

REVIJALNI PRIKAZ

Histamin u mesu i mesnim proizvodima

AUTORSKI PREGLED

Boja mesa - važan parametar kakvoće

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima




Ažurirano: 28. 2. 2021.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb